Како се опоравити од богате трпезе

Б92
Како се опоравити од богате трпезе

У вријеме празника јелу и пићу тешко је одољети, а традиционално преједање неријетко изазива и озбиљне здарвствене проблеме.

Како се што прије опоравити од празничног удара на желудац, када се само током неколико дана у организам унесе и више од 10 000 калорија!

Традиционална свечарска трпеза, пребогата је масноћама и зачинима и представља праву калоријску бомбу, а први страда стомак. Надимање, мучнина, горушица, некада и јаки болови честа су појава. Много алкохола и велика количина масти изазивају и нагли пораст масноћа у крви. Јетра пати, циркулација се успорава, расте крвни притисак, страдају крвни судови, страда срце. Како се што прије опоравити од празновања? Строга дијета није рјешење за оптерећен организам.

"Прво му дамо превише, а онда му не дајемо ништа. И једно и друго изазива патњу у организму. Једно обично везбање, "обично", природна потреба човека за кретањем је покрет свих система у организму који су угрожени пасивним начином живота и штетним уношењем материја којима је човек склон.Тако да је вежбање пре свега покретач свих функција у организму да се уради природна детоксикација", каже проф др Веско Драшковић, аутор тренажних програма за превенцију и рехабилитацију.

И получасовна шетња у природи прави је мелем за организам и најбољи начин да се вишак калорија потроши, а наше тијело убрзано опорави.

"Не само што ће токсин да изађе из организма, путем кретања путем вежбања сто је најприроднији ток, десиће се и друга биохемијска процедура то је да ће човек природно излучити све хормоне и ензиме који су неопходни за једно природно, нормално и добро расположење. Вежбање се свугде појављује као незаобилазан фактор у превенцији, корекцији, терапији у рекреацији у спорту. Вежбање је саставни део програма за бригу о здрављу једног народа" додаје проф др Веско Драшковић.

Празнично претеривање у исхрани уз дуготрајно сједење и излежавање, угрожавају живот болеснима и штете здравима. Посљедњих година, упозоравају љекари, у Србији је све више мушкараца млађих од 35 година који узимају љекове за пробаву, а покрет је најделјотворнији стимуланс за правилан рад организма.

И зато било да сте здрави или болесни крећите се што више јер ниједна дијета и ниједан лијек не могу замјенити покрет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана