Како изгледају зимнице из неких других крајева?

Новости
Како изгледају зимнице из неких других крајева?

Народи из цијелог свијета користе крај љета како би на најразличитије начине конзервирали воће и поврће, које ће им током дугих зимских дана бити извор природних витамина и минерала. Сазнајте како се праве зимнице у Калабрији, Турској и Француској.

Калабријски патлиџан

Састојци: 1кг плавог патлиџана, неколико ченова бијелог лука, три љуте папричице, мало сјецканог оригана, со, сирће и маслиново уље.

Припрема: Неоуљуштени патлиџан исјецкајте на коцкице, преручите у већу посуду прелијте сирћетом, а посуду прекријте кухињском крпом и оставите да стоји два дана. Након два дана патлиџан добро оцједите и распоредите у чисте стаклене тегле. У сваку теглу додајте по чен-два очишћеног бијелог лука, неколико колутића љуте папричице, посолите и поспите ориганом. Тегле до врха напуните уљем, херметички затворите и поређајте их у шерпу са једва прокључалом водом. Сасвим смањите температуру и кувајте сат времена, па извадите из воде, сачекајте да се охлади и чувајте на сувом, хладном мјесту. Овако конзервиран патлиџан може се конзумирати три до четири мјесеца.

Укисељена паприка на оријенталан начин

Састојци: 1кг паприка, 1л сирћета од бијелог вина, неколико зрна каранфилића и бибера, неколико ченова бијелог лука, 2-3 листа ловора.

Припрема: Сирће зачините зрнима бибера и каранфилића, затим додајте листиће ловора, посолите и кувајте до врења. Када сирће прокључа, додајте очишћене и на траке исјечене паприке, које ћете кувати пет минута. Куване паприке потребно је добро оциједити, распоредити их у двије стаклене тегле од по 0,5л и прелијти сирћетом у којем су се паприке кувале. Након тога херметички затворите теглу, окрените је наопако и сачекајте да се охлади. Чувајте на сувом и хладном мјесту. Овако припремљене паприке спремне су за конзумацију тек послије мјесец дана, а без отварања се могу чувати и до годину дана. Ипак када се тегла једном товори, паприке се могу конзумирати три до четири недјеље.

Слатко од смокава на француски начин

Састојци: 1кг свјежих смокава, лимун, 100г бадема и 200г шећера.

Припрема: Смокве добро оперите и осушите, те у сваку убаците по зрно бадема и ређајте их у већу шерпу. Одозго сипајте шећер, додајте стругану лимунову кору и неколико танких кришки лимуна, затим прекријте кухињском крпом и оставите да се преко ноћи маринира. Ујутру кувајте смокве до врења. Када течност прокључа кувајте минут-два, па пребаците у рерну загрејану на 180 степени и пеците 15 минута или док течност не почне да се кармелизује. Смокве и колутиће лимуна потом распоредите у стаклене тегле, прелијте остатком течности, херметички затворите и тегле поређајте у шерпу са тек прокључалом водом. Смањите температуру и кувајте још 30 минута, па склоните са рингле и чекајте да се охладе.

Извор: новости.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана