Храна која спрјечава надутост

Агенције
Храна која спрјечава надутост

Усљед хормонских флуктуација, жене често имају проблем са надутим стомаком и отеченим екстремитетима пар седмица прије менструације, али задржавање воде у организму може бити и посљедица лоше исхране.

Без обзира да ли је у питању ПМС или превише “грешних” намирница у свакодневној исхрани, пробајте сљедеће намирнице које се боре против задржавања воде у организму.

Вода

Можда мислите да ограничен унос воде спрјечава надутост, али заправо због дехидрације ваш организам задржава воду. Можда вам је већ познато, али вриједи опет поновити: за оптимално функционисање организма, потребно је да дневно пијете до двије литре воде. Поред тога, у воду увијек можете убацити мало лимуна, лимете или наранџе, јер су цитруси богати калијумом и могу спријечити надимање.

Диња

Динја, лубеница, цитруси и друге намирнице богате калијумом помажу да се смањи задржавање воде, јер калијум балансира ниво натријума у организму.

 Поточарка

Поточарка је природни диуретик и богат је извор калијума. Поред ње, остале врсте поврћа које спрјечавају надимање су целер, парадајз, мрква, црвени лук и паприке. Флавоноиди у поврћу (и воћу) могу смањити задржавање воде у организму па се препоручује да ове намирнице конзумирате што чешће.

Лосос

Природни извор омега-3 масних киселина, лосос није само одлична храна за здравље срца, мозга и зглобова већ је и веома дјелотворан код спрјечавања “нуспојава” ПМС-а. Други извори омега-3 масних киселина су туњевина, скуша, харинга и сјеменке лана. Уврстите у исхрану лосос или друге врсте масне рибе те их конзумирајте бар два пута седмично.

Интегралне житарице и орашасти плодови

Укусни извори витамина Б6, који се повезује са олакшавањем симптома ПМС-а, производи од интегралних житарица и орашасти плодови одличан су избор када се осјећате надуто. Бирајте оне производе који не садрже пуно соли те избјегавајте усољене орашасте плодове.

Упозорење

Како бисте ефикасно спријечили задржавање воде у организму, држите се подаље од сланика. Још важније, ограничите унос прерађене хране која је скоро увијек пуна соли. Умјесто тога, уврстите у исхрану свјеже и здраве намирнице које, осим што ће спрјечити надутост, помоћи ће укупном здрављу вашег организма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана