Дијете које су обиљежиле историју

Aгенције
Дијете које су обиљежиле историју

У сваком тренутку у историји било је популарних дијета чија је слава била кратког даха. Ипак, неке од њих остале су запамћене.

Представљамо вам најпознатије дијете у историји.

1820: Лорд Бајрон популаризовао је дијету са сирћетом и водом која се заснива на гладовању праћеним испијањем мјешавине тих течности.

1903: Предсједник Aмерике Вилијам Хауард Тафт успио је да смрша, пошто је повео рачуна о порцијама. "Прекипјело" му је када се заглавио у кади у купатилу Бијеле куће.

1925: Бренд цигарета Лаки Страјк покренуо је кампању "Узмите Лаки умјесто слаткиша" истичући да никотин смањује жељу за слатким намирницама.

1930: Грејпфрут дијета – или Холивуд дијета – је рођена. Популарни нискокалорични план исхране укључивао је по један грејп уз сваки оброк.

1950: Дијета на бази купус чорбе обећавала је да можете изгубити и до седам килограма недјељно уз сиромашне оброке са додатком чорбе од купуса.

Средина ’50-тих: Урбана легенда каже да је оперска пјевачица Марија Калас смршала 30 килограма уз помоћ дијете са пантљичаром која се заснивала на узимању таблета са овим паразитом.
1963: Џин Нидеч основала је клуб у којем је принципи исхране које је популаризовала познати су и дан данас. Себе је описала као "гојазну домаћицу опсједнуту колачима".

1970: Дијета успавана љепотица подразумијевала је прекомјерну употребу седатива и изгладњивање организма. Шушкало се да ју је примјењивао чак и Елвис Пресли.

1975: Један љекар из Флориде осмислио је дијету са колачићима која се заснивала на једењу колача са мјешавином амино киселина. Испробале су је многе тадашње холивудске звијезде.

1977: Слим Фаст дијета подразумијевала је узимање различитих шејкова за доручак и ручак, док је вечера била нормалан оброк.

1978: Др Херман Тарновер објавио је књигу "Медицинска дијета Скарсдејл". Двије године касније убила га је његова дјевојка.
1979: Дексатрим, лијек на бази фенилпропаноламина (ППA) појавио се у апотекама. Формула лијека је промијењена 2000. пошто је откривено да ППA увећава ризик од шлога.

1982: Свијет је полудио за аеробиком јер је Џејн Фонда објавила свој први видео "Вјежбајте са Џејн Фондом". Њена фраза која је и данас мотивација многима је "Без бола нема напретка".
1985: Харви и Мерилин Дајмонд објавили су књигу "Фит фор Лајф" која забрањује сложене угљене хидрате и протеине у истом оброку.

1987: У мемоарима "Елизабет Тејкс Оф" глумица Елизабет Тејлор савјетовала је читаоце да једу поврће са умаком сваки дан у три сата поподне како би имали љепшу линију.

1988: Опра Винфри се појавила у својој емисији у узаним фармерицама вукући за собом колица пуна масти која су представљала 30 килограма колико је она изгубила на дијети базираној на течности.

1992: Др Роберт Aткинс објавио је своју књигу о дијети која се заснива на намирницама богатим протеинима, а сиромашним угљеним хидратима која спада у најпопуларније на свијету.

1995: Осмишљена је зона дијета која представља регулисање количина угљених хидрата, масти и протеина у сваком оброку. Постала је популарна међу познатим личностима.

1999: Викторија Бекам је зачетница тренда брзог мршављења послије порођаја. Само неколико дана послије рођења првог сина Бруклина појавила се у јавности са истом фигуром као прије трудноће.

2000: Гвинет Палтроу предводи читав холивудски макробиотички покрет.

2001: Рене Зелвегер добија готово 13 килограма због улоге Бриџит Џоунс. Затим их брзо губи и поново се гоји за наставак филма 2004.

2003: Др Aртур Aгатстон долива уље на ватру против угљених хидрата објављујући књигу "Дијета јужне обале", најсличнију Aткинсоновој дијети.

2006: Популарна пјевачица Бијонсе признаје да је њена једина "храна" комбинација топле воде, лимуновог сока, сирупа јавора и љуте папричице, јер је жељела да смрша девет килограма за улогу у филму "Дримгрлс".

2010: Џенифер Хадсон губи невјероватних 36 килограма уз план исхране Веит Вочерс.

2011: ХЦГ дијета која представља комбинацију лијека за плодност и режима исхране од свега 500 до 800 калорија дневно изазива велику пажњу и критике у јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана