Десет намирница које вас неће удебљати

Aгенције
Десет намирница које вас неће удебљати

Неке намирнице имају врло мало калорија, а због нутритивних вриједности подстичу организам на рад и самочишћење, пишу агенције.

Шпинат

Има само седам калорија у цијелој шољи. Осим тога, ово укусно зелено поврће најбоље је припремати свјеже, јер је пуно фолне киселине, гвожђа и витамина К.

Кељ

Љекари тврде да фитонутријенти из кеља подстичу нашу јетру на производњу ензима који неутрализирају потенцијално канцерогене материје, те чак могу да спријече и рак дојке. Има пет калорија у једној шољи, а богат је витамином Б, фолном киселином и манганом битним за регулацију шећера.

Карфиол

Садржи антиканцерогене материје и витамин Ц и фолну киселину, те је суперхрана која спрјечава настајање ћелија тумора.

Лимун

Не треба посебно да се нагласи колико је много витамина Ц у једном лимуну. Уз то богат је влакнима, а има само 20 калорија. Скраћује вријеме прехладе и грипа...

Бијели лук

Четири калорије по луку, довољно је да га укључите у сваку салату или вариво на крају кухања. Убија бактерије и вирусе и одличан је у борби против рака и инфекција уринарног тракта.

Паприка

Пола шоље свјежих паприка има 30 калорија, а уз то имају прегршт витамина Ц и влакана.

Црни лук

Због сулфида који имају антимикробни, антиоксидативни и антиканцерогени учинак, лук штити од рака ендометрија (рака слузнице матернице). Има само 32 калорије на пола чаше.

Ротквице

Пуне су калијума, фолне киселине, антиоксиданата и сумпорних спојева који подстичу боље варење. Имају само 19 калорија по шољи.

Чај

Садржи полифеноле, антиоксидансе који штити ћелије од оштећења које може узроковати рак. Чај такође може снизити лош холестерол и добар је у обрани од остеопорозе, јача мозак, а од њега и - мршавите! Ипак имајте на памети да је прави чај као суперхрана - црни, зелени и бијели, а не разне мешавине ароматичних чајева.

Мрква

Мрква има врло мало засићених масноћа и холестерола. Добар је извор тиамина, ниацина, витамина Б6, фолата и мангана те влакана, витамина А, витамина Ц, К и калијума. Има 22 калорије на пола шоље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана