50 ченова лука против прехладе?

Daily Mail
50 ченова лука против прехладе?

Бијели лук ће држати вампире подаље од вас а врло вјероватно и ваше вољене. Међутим, да ли супа од 50 ченова бијелог лука може да вас заштити од прехладе, грипа и норовируса?

Бијели лук је добио репутацију разбијача вируса захваљујући сумпорном једињењу алицину који се у њему налази а између осталог ефектно дјелује против вируса који проузрокује херпес. Алицин је такође познат по антибактеријском и антигљивичном дејству.

Због свега наведеног, сматра се да конзумирањем бијелог лука ви подижете имуни систем. Људи најчешће помјешају бијели лук са маслоновим уљем и размажу га по хљебу.

Међутим, још увијек није научно доказано да бијели лук јача имуни систем. Због тога су мишљења истраживача подељена. Прошлог марта је доказано да се симптоми прехладе скраћују када се конзумира бијели лук. Међутим та студија није до краја спроведена.

Проблем је у фармацеутским компанијама које нису заинтересоване за спровођење скупих и обимних студија зато што бијели лук нико не може да патентира, спакује и од њега профитира. Уколико би се испоставило да је бијели лук чудесни лијек, свако би га могао купити у маркету или чак узгајати.

Без обзира на све, бијели лук има дугу и поносну традицију као лијек. Стари Египћани су га препоручивали за 22 болести. Градитељи пирамида су га јели како би повећали издржљивост и остали здрави и снажни.

Стари Грци су бијели лук препоручивали за све, од лијечења инфенкција до проблема са плућима и крвотоком па чак и за губу и лијечење уједа инсеката.

Римљани су хранили своје војнике и морнаре бијелим луком како би били издржљивији и активнији. Али тек 1858. године Луј Пастер је отркио да бијели лук убија бактерије.

Прошлог јуна, на Универзитету Флорида спроведена је студија чији је резултат био закључак да бијели лук појачава број Т ћелија у крвотоку. Оне играју кључну улогу у ојачавању нашег имуног система и борби против вируса.

Алицин, главни састојак бијелог лука, је одличан убица када дође до инфекција. Алицин такође чисти наше крвне судове, побољшава проток крви и снижава холестерол.

Наоружани свим овим информацијама о добробитима бијелог лука, пробајте да направите и супу од 50 ченова.

Супа од бијелог лука

Потребно за 4 тањира:

- 25 ољуштених ченова бијелог лука
- 25 неољуштених ченова бијелог лука
- 2 главице сецканог црног лука
- 2 супене кашике маслиновог уља
- 50г путера
- 1,5 супена кашика тимијана
- 3,5 шоље поврћа
- пола шоље јогурта
- пола шоље ренданог пармезана
- 1 лимун исјечен на 4 комада

Загријте рерну на 160-180°Ц. Ставите неочишћене ченове, поспите их сољу, бибером и маслиновим уљем, покријте плех и ставите на 45 минута у загрејану пећницу.

Потом их охладите и истисните из љуске. На ниској температури, у шерпи, отопите путер па му додајте сјецкани црни лук и тимијан и динстајте их док лук не добије "стакласт" изглед.

Додајте печени и сирови лук и кувајте до 3 минута. Додајте поврће, покријте и крчкајте док лук не буде кашаст - близу 20 минута.

Изблендирајте супу да добије уједначен и густ изглед. Вратите супу у лонац, додајте јогурт и наставите да крчкате. Потом је сипајте у чиније и поспите пармезаном. У сваку чинију исцједите по један комад лимуна. Након поједене супе, попијте чај од нане како бисте "убили" мирис бијелог лука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана