Знате ли да је Вања Удовичић до пубертета имао друго име?

Курир
Знате ли да је Вања Удовичић до пубертета имао друго име?

БЕОГРАД - Вања Удовичић, прослављени српски ватерполиста и дугогодишњи министар омладине и спорта у Влади Републике Србије, данас прославља 42. рођендан.

Удовичић тренутно обавља функцију потпредсједника Европске конфедерације за водене спортове (ЛЕН).

Један од најтрофејнијих и најуспјешнијих спортиста у историји српског екипног спорта није рођен са именом Вања.

Славни спортиста родио се у мјешовитом браку оца италијанско-хрватског поријекла Давора и мајке Српкиње и добио име по дједи са очеве стране Фрањо. Ипак, како су године у којима је одрастао биле изузетно тешке и турбулентне, Вања је од вршњака доживљавао шиканирања и увреде, те је ријешио да промијени име.

- Кад сам се родио, 1982. године, сви смо били у љубави, а од 1989. браћа су почела да се мрзе. То ми није јасно, једнако као и то како су се Србија и Црна Гора одвојиле, ако су у једној истој породици два брата представљала различито. Један као Србин, други као Црногорац. Објасните ми ту изопаченост. Због свог имена имао сам проблема у школи. Задиркивали су ме, било је и физичких окршаја, после чега су моји родитељи одлучили да ме заштите од свега. Тако сам на преласку из основне у средњу школу променио име - рекао је својевремено Вања Удовичић.

Са репрезентацијом је освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма 2004. у Атини и бронзану на Олимпијским играма 2008. у Пекингу. Са свјетских првенстава је донио четири медаље, два злата (2005 и 2009), једно сребро (2011) и једну бронзу (2003). На Европским првенствима има три злата (2003, 2006, 2012), једно сребро (2008) и једну бронзу (2010).

Свјетску лигу је освајао шест пута, уз по једно сребро и бронзу. Свјетски куп је два пута освојио, уз једну бронзу, а има и злато са Медитеранских игара.

Проглашен је за најбољег играча свијета 2010. године по избору "FINE" и "LEN" магазина, од Спортског савеза Србије је примио "мајску награду".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана