Златан Стипшић Џибони: Моја публика је писмена и паметна

Aлександар Милошевић
Златан Стипшић Џибони: Моја публика је писмена и паметна

Златан Стипшић Џибони ове године креће у турнеју "Толеранца" у оквиру које ће и први пут наступити у Бањалуци 14. фебруара, на Трифундан.

Музичар који својим пјесмама плијени пажњу и буди емоције широм бивше Југославије за "Глас Српске" каже да не може дочекати концерте и да је пун енергије.

* ГЛAС: Како се припремате за концерт?

ЏИБОНИ: За концерт се припремам тако што узмем времена да направим неку најбољу плеј листу која зависи од публике. Моја публика је довољно писмена и паметна и има укуса и поносан сам на њу. Чак знају и пјесме које нису биле на листама. То је доказ мог рада.

* ГЛAС: Хоће ли бити гостију на Вашим концертима?

ЏИБОНИ: Хоће, али не волим помињати ко јер не желим манипулисати именима мојих пријатеља. Некада ми се дешавало, када гостујем, да на постеру пише моје име као да ћу ја пјевати два сата па ми буде неугодно. Желиш неком помоћи, а испаднеш покварен пред публиком, тако да не волим говорити имена. Aли то ће бити људи који ће оплеменити наступ и ту су да би наградили повјерење публике.

* ГЛAС: Колико ћемо чекати нови албум?

ЏИБОНИ: Ја чекам инспирацију и нисам композитор калибра Џонија Штулића који је писао добар албум на сваких пет мјесеци. Такви се више не рађају. Ја морам бити поштен према публици која очекује пуно па морам пуно и да радим. Ја бих исто волио да могу у години да напишем десет добрих пјесама али нисам у толикој милости муза.

* ГЛAС: Гдје лежи Ваша инспирација?

ЏИБОНИ: У животу мојих пријатеља, пријатељица, добрих људи око мене. Живот пише моје пјесме ја их само стављам у рефрен.

* ГЛAС: Први пут ћете пјевати у Бањалуци. Какав ће бити концерт и који репертоар пјесама можемо очекивати?

ЏИБОНИ: Одатле има велики број људи који путује на моје концерте, рецимо у Пулу. И они имају мој респект, а ја имам жељу да им то вратим. Зато и планирамо спектакуларан концерт јер све смо дали од себе да тако буде. Биће стварно висока промоција која сигурно може стати са врхом европских концерата. Репертоар ће бити врхунски. Ја нисам ријалити шоу звијезда нити имам такву публику. Моја је публика из цијеле регије и врло писмена. Они знају моје најбоље пјесме. Нисам трендовски пјевач, испрофилисао сам се. Ко воли моју музику воли, ко осјећа добру енергију из мојих пјесама, да се њему слично догодило у животу, је показатељ мога рада. Моја позиција се не може купити већ само заслужити, то да остану прави људи уз тебе.

* ГЛAС: Ко је утицао на ваш рад?

ЏИБОНИ: Можда се на мојој музици не чује али има људи којима сам захвалан да су ме формирали својим радом. То су највише Горан Бреговић, односно "Бијело дугме" са првих пет-шест албума и Жељко Рунић, иако не слушам забавну музику, али оно што он ради је толико добро и спада у врх европске сцене.

* ГЛAС: Ко се брине за стајлинг?

ЏИБОНИ: Нисам пуно пажње давао изгледу јер када си млад све је на твојој страни, а онда послије тек почнеш пазити јер није све на твојој страни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана