Животна прича хероја ЕП: Отац зидар и мајка конобарица тешком муком се докопали Шпаније

Агенције
Животна прича хероја ЕП: Отац зидар и мајка конобарица тешком муком се докопали Шпаније

Једна од звијезда шпанске фудбалске репрезентације јесте Ламине Јамал, младић о којем се претходних недјеља много писало.

Исто тако, док је био беба Ламине Јамал је доспио у медије, јер су његови родитељи изабрани на конкурсу да сниме календар са фудбалерима Барселоне у склопу акције УНИЦЕФ. Просто је невјероватно да је маленог Јамала купао и у наручју држао Лео Меси, један од најбољих фудбалера на свијету, икада.

Ламине Јамал, тренутно је најтраженији фудбалер на свијету, а људи из Барселоне поручују богатим клубовима да његова продаја не долази у обзир, те да је клаузула на уговору који важи до јуна 2026. године, невјероватних милијарду евра.

Наводно, ПСЖ је спреман да плати 350 милиона евра за младог Шпанца, у ред су стали још Манчестер сити, Ливерпул, Челси... Распитивали су се и богати клубови из Саудијске Арабије, они могу да плате и милијарду евра, испуне услове из клаузуле.

Ламине Јамал дијете је миграната из Африке. Рођен је унмјесту Есплугуес де Љобрат у Каталонији, од оца Мароканца који се зове Мунир Насруи и мајке из Екваторијалне Гвинеје чије је име Шејла Ебана. Отац му је по професији зидар и молер, а мајка конобарица. Родитељи су му се тешком муком домогли Шпаније, где су се упознали и завољели.

Нажалост, развели су се када је Јамал имао три године, али су остали у добрим односима. Дечак је живио са мајком, а тату је виђао сваког викенда. Мајка се касније поново удала и Јамал има још једног брата са мајчине стране. И са њим је у недјељу вече прославио свој први велики трофеј са репрезентацијом Шпаније.

Ламине Јамал Насруи Ебана одрастао је у мјестима Гранољерс и Матароу, јер су му родитељи ту живјели одвојено. Са четири године почео је да тренира. Када је Јамал имао шест година, мајка је одлучила да се пресели у Барселону, тачније у предграђе настањено мигрантима из Африке. Исто је урадио и отац. Ту је дјечак почео и да тренира, а његов таленат није могао да прође незапажено у фудбалској академији Ла Масија.

- Знао сам да ће бити звијезда истог тренутка када се родио - рекао је Насруи поносно новинарима прије недјељног финала на Европском првенству.

Породица Ламинеа Јамала живјела је у предграђу Барселоне које се зове Рокафонда, класичном радничком крају. И то Јамал не заборавља. Када год постигне гол, слиједи посвета Рокафонди, пријатељима и некадашњим комшијама, показујући прстима број 304, односно посљедње три цифре поштанског броја Рокафонде.

Е, баш ту, на бетону радничког насеља, на улици, почео је Ламине Јамал да "тјера лопту".

- Увијек је ишао у спортски центар да игра, са свима, са дјецом од седам, или 15, 17 и 18 година. И да, сазрио је прије других и поносан сам не све који су томе допринијели - казао је Јамалов отац.

Са 16 година током сезоне у Ла Лиги, Јамал је постао најмлађи стартер Барселоне, најмлађи играч који је уписао асистенцију, најмлађи који је постигао гол за Барселону у Ла Лиги, најмлађи играч који је заиграо за Барселону у Ел Класику, и најмлађи играч који је био двоструки стријелац у Ла Лиги и први играч који је икада постигао овај рекорд испод 17 година.

Такође је постао најмлађи фудбалер који је уписао више од 10 голова у Ла Лиги са 16 година и 213 дана. У Лиги шампиона, Јамал је постао други најмлађи играч који је заиграо у такмичењу (иза Јусуфа Мукокоа), најмлађи играч који се нашао у стартној постави и најмлађи играч који је играо у нокаут фази.

Ламине Јамал прошао је све млађе репрезентативне узрасте Шпаније. За сениорску репрезентацију те државе дебитовао је 8. септембра 2023, против Грузије, када је постигао и погодак. Код селектора Луиса Де ла Фуентеа. Досад младић из радничког предграђа Барселоне одиграо је 14 утакмица за Шпанију и дао три гола.

У септембру би требало да га гледамо уживо на Маракани, када Шпанија долази у госте Србији, у првом колу А дивизије Лиге нација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана