Због афере са славним Србином убијена на свиреп начин; Послије њене смрти оженио се њеном сестром

Г.С.
Због афере са славним Србином убијена на свиреп начин; Послије њене смрти оженио се њеном сестром

Легендарни амерички редитељ српских коријена, Питер Богданович, син је Србина Борислава Богдановића и Херме, која је потицала из аустријско-јеврејске породице.

Родио се у Кингстону, у који су се његови родитељи преселили бјежећи од нациста, и то непосредно прије његовог рођења. Невјероватан таленат и блистава интелигенција довели су га до холивудског врха филмске сцене, а популарност и шарм претворили су га у миљеника жена средином прошлог вијека.

Иако је у младим данима био смиренији мушкарац и имао жену и дјецу, након развода с првом супругом постао је прави заводник. Имао је шансу да освоји многе холивудске љепотице, а међу тим женама била је и Дороти Стратен, Плејбој зечица, у чијем је загрљају завршио након раскида са Сибил Шеферд. Међутим, управо та веза у животу му је донијела само невоље.

Многи су завидјели Питеру на вези с млађаном и врло атрактивном Дороти, али за једног мушкарца је њена опчињеност Богдановичем била неприхватљива. Радило се о њеном супругу Полу Снајдеру, који је, како би набавио доказе да га жена вара, унајмио приватног детектива и наредио му да је прати.

Након што јој је прикупио доказе о прељуби, она је затражила развод, а потом се догодила трагедија. Он се с разводом није мирио па је затражио да разговарају у њеној кући, у којој ју је тог кобног 14. августа 1980. убио. Полиција је неколико сати касније пронашла тијело 20-годишње Дороти Стратен, као и тијело Пола Снајдера.

Да би прича била још занимљивија, Дороти је била рођена сестра жене којом се осам година након трагедије оженио Богданович, Луиз Стратен.

Дороти се током снимања филма „Сви су се смејали“ зближила с Богдановичем, постала је његова муза и љубавница, а вест да се Питер само неколико година касније, тачније 1988, оженио сестром Дороти Стратен била је велики шок за Холивуд.

 

Његови адвокати саопштили су да се тада 49-годишњи Богданович оженио 29 година млађом Луиз у Ванкуверу. План је био да се њихово црквено венчање одржи на прољеће те године у Лос Анђелесу, али је брак раније склопљен у Канади да би невјеста која је била држављанка Канаде могла са супругом да живи у Лос Анђелесу.

Само вјенчање било је скандалозно. Уље на ватру долила је и Луизина мајка, која је тада пред вратима породичне куће изјавила: „Плакала сам раније, плачем и сада јер сам изгубила другу ћерку“.

Луиз и Питер ријетко су се појављивали у јавности. Пратио их је глас да је њихов брак фарса, али њихов однос није задесио ниједан скандал. И тако до развода 2001. године.

Њихов брак и данас се сматра једним од најконтроверзнијих у историји, а велика мистерија остала је и смрт Дороти Стратен, о којој је у књизи „Убиство једнорога: Дороти Стратен, 1960-1980“ писао и сам Питер. Власника Плејбоја, Хјуа Хефнера, оптужио је да је у великој мјери био крив за њену смрт.

Дороти се с Хефнером често дружила, а у цијелу причу био је укључен и његов колега.

Луиз је чак тужила оснивача Плејбоја, Берла Елдриџа, који је кратко био у браку с њеном мајком, за клевете усмјерене према Питеру. Наиме, Хефнер и Берл оптужили су Питера да је на снимању филма ''Звезда 80-их'' покушао да намами Луиз, која је тада имала само 13 година. Филм је изишао 1983, а Луиз се за Питера удала 1988, кад је имала 20 година.

Богданович је преминуо 2022. године у 83. години, а иза њега су остале две ћерке, Саши и Антонија, које је добио у браку с Поли Плат од 1962. до 1971. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана