Зашто су Дајана и Чарлс хтели да откажу веначње?

Daily Telegraph
Зашто су Дајана и Чарлс хтели да откажу веначње?

Принц Чарлс и принцеза Дајана жељели су да откажу своје вјенчање, али из различитих разлога, открива ауторка Кетрин Мајер у најновијој биографији принца Чарлса.

Иако је њихово вјенчање из 1981, баш као и турбулентни брак који је услиједио, праћено широм свијета уз бројне уздахе оних који су им завидјели на "правој, краљевској бајци", ствари иза краљевских кулиса нису ишле сасвим глатко.

Проблеми су убрзо почели да испливавају на површину, нарочито након трагичне Дајанине смрти, а у најновијој биографији "Charles: The Heart of a King" ауторка Кетрин Мејер открива да су, тада будући супружници, били на корак од отказивања вjенчања, преноси Дејли телеграф.

Међутим, обоје су вjенчање жељели да откажу из различитих разлога.

Како у књизи открива Кетрин Мајер, Чарлс се уочи вјенчања пожалио једном од својих најближих пријатеља и помоћника.

"Не могу ја ово… не могу да учиним то", очајан је био Чарлс када се жалио пред вјенчање. Принц је био несигуран у своја осјећања према Дајани јер, како се испоставило, она није била оно што је он очекивао.

Хватали су га напади панике јер је сматрао да утрчава у брак са дјевојком коју не познаје добро и која, како је рекао, није "весела дјевојка са села" као што је мислио, већ рањива и веома компликована особа која је већ у то вријеме имала поремећај у исхрани.

Исти извор казао је Мајеровој: "Увијек сам му говорио како тај брак касније може бити поништен, иако је склопљен у цркви. Он једноставно није био посвећен тој вези, а она је у њу ушла са булимијом и осталим проблемима."

Ипак, Чарлс није био једини који је желио да откаже вјенчање. И принцеза Дајана је била свјесна да њихова веза стоји на стакленим ногама. И да то не може бити успјешна на дуже стазе… Њен највећи проблем био је у томе што је знала да Чарлс гаји осјећања према Камили Паркер Боулс, са којом се вјенчао након Дајанине смрти.

Дајана је прије венчања нашла наруквицу коју је Чарлс наменио Камили, а која је имала угравиране иницијале "GF". Вјеровала је да су то прва слова надимака "Гледис" и "Фред", које су себи наденули Чарлс и Камила.

Она је свом биографу Ендрјуу Мортону касније изјавила да се прије вјенчања поверила својим сестрама говорећи им како њихова веза није осуђена на успех: "Не могу да се удам за њега. Не могу да урадим то." Оне су јој пак одговориле како је већ касно за такав потез, уз ријечи: "Твоје лик је већ на свим салветама."

Кетрин Мајер наводи како Дајана тада није знала да и Чарлс има сличне недоумице.

Ауторка у биографији открива бројне детаље из краљевске породице, укључујући и то да је краљица Елизабета II сумњала у Чарлсове способности, због чега дуго времена није мислила да је он достојан насљедник престола. Књига такође садржи и податке о томе како је Чарлс гајио велико повјерење према пријатељу Џимију Севилу, за ког се касније испоставило да је један од најокрутнијих педофила у Великој Британији.

Биографија је изазвала бројне контроверзе, а из краљевске резиденције огласили су се кратким саопштењем у ком наводе како је "ексклузивни приступ који је ауторка имала принцу Чарлсу" заправо само деветоминутни разговор.

Мајер је раније навела како је књигу засновала на блиским контактима које је остварила са краљевском породицом и како јој је намјера била да представи принца Чарлса у новом, позитивнијем свијетлу, с обзиром на то да о њему постоји много предрасуда.

Након саопштења послатог из краљевске резиденције Клеренс, Мејер је у интервјуу за BBC казала како је уз њихову помоћ могла да присуствује не само догађајима за медије, већ и да разговара са Чарлсом и бројним члановима његовог најужег круга пријатеља и пародице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана