Зашто се мали принц зове баш Џорџ Александар Луис?

Танјуг
Зашто се мали принц зове баш Џорџ Александар Луис?

Лондон - Принц Вилијам и његова супруга Кејт одлучили су да свом сину дају име Џорџ Александар Луис, име које је прије њега носило шест краљева.

Џорџ је био фаворит кладионичара јер одаје почаст оцу краљице Елизабете друге, краљу Џорџу VI који је владао од 1936. до своје смрти 1952.  

Дjечак који је трећи у реду за престо званично ће бити познат као принц Џзорџ од Кембриџа, будући да су његови родитељи војвода и војвоткиња од Кембриџа.  

Беба неће аутоматски постати краљ Џорџ VII када дође на престо јер се спекулише да би Вилијамов отац, принц Чарлс можда могао да преузме ту титулу и име када насљеди краљицу.  

Луис је једно од Вилијамових средњих имена и такође прво име лорда Луиса Маунтбатена, вицекраља Индије и ментора принца Чарлса. Маунтбатен је убијен 1979. године када је Ирска републиканска армија дигла у ваздух његов чамац у близини обале Ирске.

Име Александар збуњује многе и поред чињенице да је средње име краљице Александра. Пошто Александар није краљевско име, многи вјерују да ће га родитељи управо тако и звати или можда чак и Алекс.  

Џорџ је међутим било 12. најпопуларније име за дјечаке у Енглеској и Велсу 2011. и потиче, како пише АФП, из старогршке ријечи за фармера. Име је прилично старомодно али је у Британији од скора постало модерно надијевање старих имена дјеци.

Према традицији, већина чланова краљевских породица не користи презиме иако је 1917. краљ Џорџ V усвојио презиме Виндзор за своју породицу. Принц Вилијам, који је пилот спасилачког хеликоптера, користи презиме Велс јер је син принца од Велса.  

Традиционално, краљевићи имају три до четири имена, а понекад чак и седам или осам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана