Зашто краљевска породица не користи своје презиме?

Агенције
Зашто краљевска породица не користи своје презиме?

Британска краљевска породица скоро да нема приватност. Донекле све што чине, чине у јавности. Али, ипак постоји једна ствар коју многи не знају о њима - њихово презиме.

У суштини је врло једноставно - њима не треба презиме јер су врло препознатљиви без њега, пише "BusinessInsider".


Али, кад користе своје презиме, због школе, војске... имају више опција.

Пре 1917. године, племства нису користила презимена, већ имена и назив куће или династије коју представљају (попут: Тјудор или Јорк).

Током 1917. године, краљ Џорџ Vје био на трону седам година. Одлучио је да промjени име своје куће Saxe-Coburg-Gotha у Виндзору. Промjенио је назив због одбојности према Њемачкој при почетку Првог свјетског рата. "Виндзор" је настало од истоименог дворца, једне од краљевских некретнина.

Џорџ V је нагласио да то мора да постане и њихово званично презиме.

Данас је краљевска породица и даље позната као Виндзорова кућа.

Ипак, када је дошла на власт, краљица Елизабета II је направила мање измjене.

Принцеза Елизабет се 1947. удала за Филипа Маунтбатена, бившег данско-грчког принца који је придружио британској краљевској морнарици. Он је смрћу Елизабетиног оца постао војвода Единбурга, док је кћерка постала краљица Елизабета II.

Елизабета и Филип су 1960. године одлучили да желе да диференцирају своје породично стабло од осталих и додали су својим потомцима презиме Маунтбатен-Виндзор.

Постоји изузетак. Наиме, члан породице који се ословљава са "његово Височанство Принц/еза", не мора да користи презиме.

А неки чланови породице користе и територијалне одреднице. Тако су принчеви Вилијам и Хари у војсци користили презиме Велс, јер им је отац принц од Велса. Принцезе Јуџин и Беатрис су Јорк, по свом оцу, војводи Јорку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана