Зашто Бред и Анђелина третирају ћерку као сина?

Агенције
Зашто Бред и Анђелина третирају ћерку као сина?

Осмогодишња Шајло Џоли-Пит, ћерка чувеног холивудског пара, не жели да је околина зове правим именом, већ Џон.

Када је Бред Пит недавно гостовао код Опре Винфри, открио је занимљиве детаље из своје породице. Наиме, испричао је да када је ћерку позвао Шај, она га је прекинула и рекла "Ја сам Џон".

Сада цијела породица Шајло мора да ословљава са Џон, а на филмској премијери филма своје мајке појавила се с татом и двојицом старије браће обучена у одијело с краватом.

Још 2010. године Џолијева је за "Венити фер" рекла да Шајло жели да буде дјечак. – "Жели да се ошиша на кратко. Воли да носи мушке ствари. Мисли да је једна од браће."

Иако већина дјевојчица воли исте играчке и одјећу као и дјечаци, шта се дешава када дијете жели да буде другог пола? Да ли се то сматра кризом полног идентитета или нормалним дијелом одрастања?

Линда Блер, клинички психолог и ауторка књиге "Срећно дијете", каже да много разлога може бити узрок овакве жеље. За дијете као што је Шајло, а жели да буде Џон, одлучујуће може бити присуство три брата у породици.

"Када је дијете у друштву старијих чланова породице који су супротног пола, нормално је да оно хоће да их имитира. С друге стране, Шајло има млађег брата и сестру, као и још троје старијих, па можда жели да буде у центру пажње", рекла је она.

Природно је да дјеца истражују полове

Др Линда Блер каже да је нормално да дјеца желе да истраже оба пола, али проблем настаје због устаљених моралних норми у друштву, због чега се често ова потреба потискује.

Ипак, далеко је горе дјечацима који желе да носе хаљинице и искажу женску страну поред родитеља који се труде да то потисну. Једно истраживање је чак показало да су људи благонаклонији према мушкобањастим дјевојчицама него према дјечацима који би вољели да су дјевојчице.

Британска организација Мермаидс, која помаже породицама чија дјеца пролазе кроз кризу полног идентитета, каже да највише позива добију управо од забринутих родитеља дјечака.

Родитељи морају да сачекају и пусте дијете

Прије пубертета нема потребе да дијете воде код психолога, истиче Блерова – "Ако дијете почне да се мијења у складу са својом природом и емоцијама, пустите га. Нема потребе да се плашите."

Ипак, Еди Дејвис, психосексуални терапеут, упозорава да ако млада особа или дијете током ове промјене показују знаке депресије и стреса, обавезно се мора потражити стручна помоћ.

"Ако се дијете снажно поистовећује са супротним полом до тачке да то изазива сукобе, потражите помоћ. Знаци патње код младе особе могу се исказати самоповређивањем, деструктивним понашањем и депресијом", истиче.

Најважнија ствар коју би родитељи требало да упамте јесте да нема упозоравајућих знакова да ће дијете постати транссексуално. Имитирање супротног пола може бити само фаза током које дијете природно истражује или реакција на браћу, сестре и породично окружење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана