Занимање старлете је ...

Blic.rs
Занимање старлете је ...

Популарне су, а не раде ништа у животу. Занимање „старлета" стигло је с поплавом ријалитија, кућних порно-снимака, кроз треш медије. Месечно зараде неколико плата доктора наука.

Појам старлета потиче од италијанске речи "starletta", што значи "звjездица". По дефиницији, то би требало да буде филмска или позоришна глумица која игра споредне улоге, не би требало да означава ништа ружно нити вулгарно. У Србији послије деведесетих, када су биле актуелне спонзоруше, као дјеца медијске епохе стигле су старлете. И сад сви се питате од чега живе, шта раде, који таленат имају, на ово питање одговор је покушао наћи Блиц.

Прича се свашта... Многи их повезују и с елитном проституцијом у којој су, наводно, и бројне пјевачице, водитељке... Оне, старлете, тврде да зарађују овако: за појављивање у ноћним клубовима добијају 200 евра. Сликају се у спотовима - тарифа и 1.000 евра, па модно фотографисање (200-700 евра).

Једна од најпознатијих, Станија Добројевић, каже да је за њом "након Фарме настала општа помама".

- Сваког викенда гостујем у неком клубу и за та појављивања добијам између 200 и 700 евра. То зависи од викенда, али и од клуба. Недавно сам се појавила у споту "Фантастик бенда", за шта сам добила 700 евра - каже Станија за "Блиц".

Немали дио женске популације прати њихов развојни пут.

- Старлете својом атрактивношћу привлаче мушкарце али и медије, чиме се повећава шанса да постану важне, чиме се повећава шанса да ће привући довољно новца. Док је спонзоруша негативна етикета, старлета је еуфемизам, тако да оне нису еволуирале, већ су другачије назване - каже др Зоран Миливојевић, психотерапеут.

Поред Станије, ту су разне Аве, Маје, Александре, па "чувена" Сораја Вучелић. Она без блама каже да зарађује више од Станије, али не би о цифрама... Криза је, каже, па да не стаје људима на муку.

- Ружно је да помињем цифре када се зна да је просечна плата у земљи 50.000 динара (!?). Подсетићу вас да сам учествовала у два "Велика брата", у другом као VIP учесник сам имала одличан хонорар. Појавила сам се у десетак спотова, враћам се са Малдива на којима сам урадила билборде за купаће костиме и то добро наплатила - набраја за "Блиц" Сораја своје "успехе".

- Појам старлета се односи на девојке без професије које огољавањем своје интиме у медијима покушавају да постану популарне и, наравно, да зараде. За разлику од некадашњих глумица у покушају, старлете 21. века ретко поседују било какав таленат. Спремне су да са медијима поделе сваки детаљ из приватног живота представљајући "робу" коју оне нуде - било да се ради о обнаженим фотографијама, "случајно" пронађеним снимцима, селфијима у доњем вешу... - каже др Маја Вукадиновић, културолог.

Она објашњава да су деведесетих спонзоруше врло прецизно одсликавале дух времена и систем вриједности, исто данас чине старлете.

- Истина је да су спонзоруше претече старлета - с том разликом што је спонзоруше интересовао новац, а старлете занима и медијска пажња, слава - каже Вукадиновић.

Доктор Миливојевић сматра да је у круговима у којима се крећу старлете важан интерес, односно размјена.

- Старлета је са одређеним мушкарцем јер јој омогућава новац, можда и познанство са неким имућнијим и утицајнијим, са фудбалером, спортистом, криминалцем, док је он са њом јер је по мерилима тих кругова лепа. Старлета може да буде старлета до 35. године и уколико је паметна, удаје се за неког ко је остварење њених снова, а ако је глупа, настрадаће у вртлогу проституције, дроге, насиља и криминала - закључује доктор Миливојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана