Вилијам и Кејт крстили сина Џорџа ФОТО/VIDEO

Танјуг, Daily Mail
Вилијам и Кејт крстили сина Џорџа ФОТО/VIDEO

Само 21 званица присуствовала је крштењу принца Џорџа, које је данас обављено у краљевској капели у палати Сент Џејмс, у центру Лондона.

Одлучивши се за церемонију у кругу најближе родбине и кумова, родитељи тромјесечне бебе, принц Вилијам и Кејт Мидлтон, показали су да желе да сачувају приватност сина који ће једног дана сјести на британски трон.

Како преноси агенција Ројтерс, на крштење малог Џорџа позвани су његова прабака и прадеда, краљица Елизабета II и принц Филип, његов дjеда, принц Чарлс са супругом Камилом и његов стриц, принц Хари.

Међу присутнима су били и његови баба и деда са мајчине стране, Мајкл и Керол Мидлтон, као и његова тетка Пипа. Церемонију је обавио Кантерберијски надбискуп Џастин Велби, који је бебу, обучену у реплику бијелог сатенског одијелца из 1841, крстио водом из ријеке Јордан, у којој се, по предању, крстио Исус Христос.

За кумове, Вилијам и Кејт су изабрали шест пријатеља и Вилијамову сестру од тетке и шампионку у коњичком спорту, Зару Филипс, раскинувши тако са досадашњом традицијом именовања краљевских званичника на ту дужност, с жељом да Британцима пошаљу модернију слику о себи.

Испред палате Сент Џејмс данас су се окупили бројни знатижељници у нади да ће видјети неке од гостију приликом доласла у званичну резиденцију војводе и војвоткиње од Кембриџа.

"Ово није државни већ породични догађај, и краљевски пар жели да Џорџа задржи што је могуће даље од очију јавности како би растао у нормалном окружењу", казала је Клариса Кембел, историчарка монархије на Англија Раскин Универзитету, додајући да и сама Елизабета II жели да покаже да краљевска породица није склона расипништву, посебно у садашњој тешкој економској ситуацији.

Цио догађај овјековечио је фотограф Џејсон Бел (44), најпознатији по портретима рокенрол звијезди и холивудских глумаца.

Бел је, такође, био задужен да направи и први заједнички портрет четири генерације краљевске породице у посљедњих сто година. На слици ће се по први пут наћи краљица са њена три директна насљедника - Чарлсом, Вилијамом и Џорџом. Након крштења, званице су послужене тортом и чајем у Чарсовој и Камилиној резиденцији, Кларенс хаус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана