Упознајте најмлађу милијардерку на свијету

Агенције
Упознајте најмлађу милијардерку на свијету

Тридесетогодишња Елизабет Холмс је једна од најмлађих милијардерки на свијету, а богатство је стекла искључиво својим трудом.

Успјешна пословна жена за коју вјероватно никада до сад нисте чули, Елизабет Холмс је стекла милионе искључиво својим трудом и изузетним пословним идејама. Узори су јој били најбољи попут, Стива Џобса и Била Гејтса. За разлику од њих Холмсова је основала фирму по имену "Theranos", која се бави тестирањем крви.

Наиме, Елизабет је 2003. године са само деветнаест година основала горе поменуту фирму и тиме постала озбиљан конкурент водећим лабораторијама на америчком тржишту због нижих цијена и брже услуге.

Основна разлика која је ову младу успешну жену винула у свијет богатих и успјешних пословних људи у односу на друге лабораторије је што се у "Theranosу" из само једне капљице крви из прста може урадити и до 70 тестова, док су друге лабораторије ограничене на само 40 тестова.

Елизабет Холмс снажно вјерује да је основно људско право да свако мора да има приступ о свим информацијама које су везане за здравље.

"Не желим да постепено мењам технологију већ да створим једну сасвим нову технологију која ће моћи да помогне човјечанству у цијелости без обзира на то гдје ко живи и на расне разлике", рекла је Елизабет на почетку своје каријере.

Занимљиво је да ова млада жена није била вођена новцем, већ је десет година марљиво чекала и сакупљала новац за усавршавање своје технологије. Пуно пута је и одбила многобројне понуде разних спонзора јер су како је она објаснила они очекивали да им се тај новац врло брзо вишеструко врати.

Елизабет је још као мала хтјела да буде љекар, али се одувијек јако бојала крви, па због тога није уписала медицину већ хемију. Ипак, Елизабета студије хемије на Станфорду напушта послије друге године како би се посветила бизнису.

Новац који је био намијењен за школовању је уложила у своју фирму која данас запошљава 500 људи и у коју су досад инвеститори уложили око 400 милиона долара. Процијењује се да "Theranos" тренутно вреди девет милијарди долара, а с обзиром на то да је Елизабет већински васник фирме вредност њеног дијела је већа од 4,5 милијарде долара.

Иако се може рећи да више него успјешно послује, лабораторија "Theranos" је још увек по обиму пословања мала компанија са свега 21 лабораторијом.

"Још као врло млада сам увидела да ако желите нешто да постигнете морате да се окренете приватном бизнису јер једино тако можете да направите неку промену у свету", рекла је Елизабет.

Њена фирма "Theranos" је власник 186 патената широм свијета, а Холмсова је сувласница 82 патента у САД-у и још 189 страних патената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана