Ухапшен краљ рибе на Јадрану

Агенције
Ухапшен краљ рибе на Јадрану

Задар - Задарски бизнисмен и фудбалски судија Рено Синовчић, шеф Пореске управе Задра Стоја Мучаји и још пет особа ухапшено је јуче због проневјере 1,3 милиона евра.

Мучаји је ухапшена на граници са Војводином. Полиција је претражила Синовчићеве пословне просторе, и његов стан, а он је приведен након што су му полицајци комбијем препријечили пут. Претпоставља се да је акција покренута због неплаћања пореза за Фудбалски клуб "Задар".

У саопштењу полиције наведено је да је Директорат полиције у координацији са Државним тужилаштвом Хрватске довршио вишемјесечно криминалистичко истраживање над више особа са ширег задарског подручја.

- Због сумње у извршење више коруптивних кривичних дјела, злоупотребе положаја и овлашћења, злоупотребе повјерења и превара у привредном пословању, ухапшено је седам хрватских држављана. Против њих ће бити поднијета кривична пријава - наводе из полиције.

Највећи дио акције односи се на Пореску управу Задар гдје је ухапшен Жељан Пејковић те дугогодишњи бивши начелници задарских порезника Вјекослав Јурлина, Марко Лозанчић те Ирена Анић. Двије новинарке нападнуте су у згради гдје живи Синовчић. Након што су ушле у зграду, гдје је у току био претрес, напао их је Јосип Билоглав, зет Синовчића, који је изашао из његовог стана.

- Што радиш овдје. Мрш одавде - залетио се и напао их. Једној је одузео мобилни телефон, а другој снажно заврнуо руку покушавши је избацити из зграде.

Осим што је фудбалски судија и власник неколико задарских медија, телевизије Вокс, недјељника "Вокс" и "Задарског регионала", Синовчић је и челник Фудбалског клуба Задар и независни градски одборник.

Медији подсјећају да је прије десет година био сврставан на пописе најбогатијих Хрвата. Још из времена док се бавио продајом рибе Синовчић је задржао контролу над задарском рибарницом, посједује рибогојилиште и фирму за обезбјеђење, због чега га и данас зову "краљем рибе". Синовчић је фудбалски судија с пресудним утицајем у хрватском фудбалу, а довођен је у везу и са лажирањем утакмица.

Афера "Хипо"

Рено Синовчић је спомињан у задарској афери "Хипо", у којој је група Задрана, била осумњичена за прање новца. Тај је случај, како су писали локални медији, наводно стопиран из врха полиције и државног тужилаштва, а због њега је пензионисан и начелник задарске криминалистичке полиције Антун Новоселовић, којег је Синовчић, као независни посланик с говорнице Градског вијећа у мају ове године оптужио за силовање самохране мајке.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана