У гаражама возача формуле 1 од масератија до фиће

Глас Српске
У гаражама возача формуле 1 од масератија до фиће

Своје возачке способности доказују на пистама широм планете којима се диви цијели свијет, док у приватном животу неки од њих и не помишљају на брзу вожњу.

Наравно ријеч је о возачима "формуле 1". 

Једни се шепуре у "масератију", други више воле ручно израђене мотоцикле, а некима је довољан и "фића"! Возач Ферарија Шпанац Фернандо Aлонсо, који се ове године придружио екипи из Маранела, сада вози "масерати". Док је возио за Рено, Aлонсо је возио њихов модел, наравно. "Ферари" и "Масерати" су у власништву компаније "Фијат" па је било логично да возач Скудерије добије један од скупоцјених модела. Aлонсо се одлучио за "масерати гран кабрио".

Aлонсо није једини возач у "формули 1" који ће се шепурити у новој "играчки". Возачи Мекларена Луис Хамилтон и Џенсон Батон добиће најновији "мекларен MP4-12 C". До тада Хамилтон ће возити свој "мерцедес GL класе". "Скромни" Британац се одлучио за овај џип иако је могао да бира између "SLR мекларена" и C63 AMG.

Бразилац Фелипе Маса се баш као и његов клупски колега у Ферарију Aлонсо, одлучио за "масерати", с тим што Бразилац умјесто кабриолета вози лимузину "квадропорте".

У клуб обожавалаца овог "масератија" спада и Дејвид Култард који вози модел "гран спорт". Није познато да ли је Ђанкарло Физикела по одласку из Реноа у Ферари, гдје је тренутно резервни возач, морао да врати кључеве модела "рено вел сатиса", али сигурно му то није тешко пало. Овај благо речено неупадљиви модел тешко да ће измамити уздахе случајних пролазника, а "Рено" га чак више и не производи.

Док већина возача у "формули 1" обожава најновије спортске моделе возач Лотуса Јарно Трули има нешто другачији укус. Италијан воли класике, а један од омиљених му је оригинални "фијат 500", популарни "фића".

Занимљиво је и да седмоструки свјетски шампион у "формули 1" Михаел Шумахер посједује један примјерак, али Нијемац сигурно више ужива у свом "ферарију FXX". "Ферари" је произвео само 30 оваквих аутомобила, а кључеви једног од њих заслужено су припали Шумахеру, који је пет од својих седам шампионских титула, освојио за воланом Фераријевог болида. Шумахеров насљедник у Ферарију Кими Раиконен, осим на четири воли вожњу и на два точка. Финац посједује ручно израђени мотоцикл "ајсмен 2" који је израдио Маркус Валц.

Раиконенов љубимац офарбан је у црвену боју и украшен црним коњићем Ферарија, за који је возио прије него што је напустио "формулу 1" и посветио се вожњи релија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана