Тони Цетински: Бањалучкој публици отворићу срце до краја

Неда Симић - Жерајић
Тони Цетински: Бањалучкој публици отворићу срце до краја

Осјећам врло позитивну енергију у Бањалуци и очекујем да ћу имати прије свега емотиван концерт, али и забаван. Да ћемо се веселити и славити љубав. Јер љубав је моја девиза.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" хрватски пјевач Тони Цетински, који ће пред бањалучком публиком наступити у петак, 9. децембра, у дворани "Борик".

Популарни музичар боравио је претходна два дана у граду на Врбасу, гдје је са организатором концерта Синишом Томићем договорио све детаље пред овај музички догађај, али и уживао шетајући улицама Бањалуке и дружећи се са драгим људима.

- Очекујем да ће концерт бити лијеп догађај и за мене и за публику. Ово није наступ који спада под неку турнеју, нешто што је свугдје једнако, него је осмишљен специјално за Бањалуку. Организатор концерта "Фронт Стаге" и Синиша Томић су урадили велики посао и врло професионално приступили цијелој причи. Све ме то радује и једва чекам петак - истиче Цетински. 

* ГЛAС: С обзиром на то да сте одрасли уз рок музику која је обиљежила и почетак Ваше каријере, а да већ годинама примат дајете попу, како је дошло до тог музичког преокрета у Вама? 

ЦЕТИНСКИ: Јесам рокер, али пронашао сам се негдје између рока и попа. Ипак, жеља ми је да снимим рок албум. То сам већ обећао пријатељима из дјетињства из Ровиња и себи. Нажалост, од рока не може да се живи. A моја породица живи од музике. Нашли смо шему да искомерцијализујемо причу, али да ме није стид, јер је оно што радим искрено и животно. Стојим иза сваког свог албума и сваки излазак на бину ме чини срећним. У посљедња три албума отворили смо срце до краја. То ће и Бањалучани моћи да осјете. Љубав приближава људе мени и мене људима и то је нераскидива веза.

* ГЛAС: С обзиром на то да сте учествовали на Евровизији како данас из ове перспективе гледате на пјесму Евровизије?

ЦЕТИНСКИ: Телевизија ми већ одавно није изазов. Значајно је било представљати своју земљу у свијету, али музичка индустрија "меље" све, тако да извођачи немају много користи од Евровизије, колико Евровизија као организација има. Има много извођача који су послије учешћа на пјесми Евровизије направили свјетску каријеру. Данас то више није тако, то је превазиђено.

* ГЛAС: Колико је за успјех Жељка Јоксимовића пресудна Евровизија?

ЦЕТИНСКИ: Мислим да његов животни и музички пут уопште не зависи од пјесме Евровизије, њему је било предодређено да успије. Можда је он добро искористио Евровизију, али он би и без тога био то што јесте.

* ГЛAС: Колико музички умјетници данас формирају своје ставове на бунту?

ЦЕТИНСКИ: Бунта је све мање, не само у музици. Некад су студенти излазили на улице и мијењали велике ствари у друштву и постизали неке циљеве. Данас тога више нема. Бунт је добродошао, али нема свако право да се буни, већ они који су нешто постигли.

* ГЛAС: Шта је то што је тренутно у жижи Ваших умјетничких интересовања?

ЦЕТИНСКИ: Радим музичку трилогију, са Загребачком филхармонијом, мојим бендом и гостима свираћемо у Љубљани, концерт у Београду планирали смо за Дан заљубљених. Има много још музичких изазова, као што је и нови албум на прољеће, до тада ће се појавити и два сингла, али нећу још све да откривам.

Карерас

* ГЛAС СРПСКЕ: Ваше вокалне способности су познате широм Европе, сарађивали сте са многим признатим тенорима. Ко је на Вас оставио најснажнији утисак?

ЦЕТИНСКИ: Карерас има посебно мјесто у мојој каријери и у мом животу, јер се поставио према мени као ментор, али и као отац и као пријатељ. Оно што ме одушевило је да су сви они врло једноставни људи. То је одлика свих великих људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана