Титова дјеца доминирају фудбалом

Глас Српске
Титова дјеца доминирају фудбалом

"Титова дјеца" наслов је чланка у новом броју магазина "Champions" у коме су тема харизматични тренери са простора бивше Југославије, стручњаци који стилом и начином рада подсјећају на бившег предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита.

Aутор Џонатан Вилсон у службеном магазину Лиге шампиона подсјећа како је бивши југословенски предсједник лично ријешио побуну у репрезентацији послије првог круга Свјетског првенства 1974. године. Играчи су били у свађи са водећим људима националног савеза због премија, а Тито је уз специфичну дозу хумора пронашао рјешење. Истина, Југославија је послије тога у другом кругу забиљежила сва три пораза.

- Титова тадашња интервенција није била успјешна, али његов је стил владања инспирисао генерације тренера из бивше Југославије. Бора Милутиновић, Мирослав - Ћиро Блажевић, Радомир Aнтић, Ивица Осим, Вујадин Бошков, Златко Чајковски, све лукави, оштроумни људи, тешки на свој начин, али бескрајни извори цитата и врло контроверзни. Лако их је замислити као политичаре како бацају масе у делиријум својом страшћу и говорничким способностима. Блажевић се чак и кандидовао за хрватског предсједника, а кад је уочи лањске утакмице БиХ и Турске изашао из тунела у бијелом капуту, учинило се као да се почео и облачити као Тито. У свим споменутим тренерима се види рефлексија ауторитарног предсједника, као да их је скројио његов култ личности - наводи аутор у уводу.

У наставку Вилсон доноси кратке приче о споменутим тренерима, а издвојене су оне о Чајковском, Блажевићу и Осиму.

- Човјек који је довео Бајерн у европску елиту је Златко Чајковски, именован тренером 1963. године, након што је одвео Келн до посљедњег њемачког наслова прије оснивања Бундеслиге. Чајковски је уживао у храни и био је добро друштво. Сви су га звали Чик. Био је опсједнут фудбалом, толико да је одбијао да признаје људе који су били вође у својим подручјима рада, уз своју познату фразу: "Не постоји фудбалер са тим именом". Остављао је утисак дебелог ујака, али његова визија и вођство били су основи највећег клуба у њемачкој историји. Под Чајковским и са играчким вођством Герда Милера и Франца Бекенбауера Бајерн је постао покрет.

У наставку се аутор осврће на Мирослава Блажевића кога назива пиониром система 3-5-2.

- Радити интервју са Ћиром Блажевићем може бити исцрпљујуће. Испухује дим у облику ланца, стално скаче како би нешто нагласио, у једном тренутку вам стишће руку ако сте поставили, по његовом мишљењу, добро питање, а у другом вас критикује због лошег питања. Са 74 године је живахнији него икада. Најславнији је по вођењу Хрватске до трећег мјеста на СП 1998.

- Не могу рећи да је Блажевић био лош или одличан тренер, али тада је био идеалан за нас. Постепено нас је мотивисао. Сваки је дан знао да ће изазвати неки мали инцидент како би нас држао буднима - преноси "Champions" цитат садашњег хрватског селектора Славена Билића, а затим доноси и мишљење самог Блажевића о томе зашто је бивша Југославија дала толико квалитетних играча и тренера.

- Креативност. Генерације наших дједова и њихових предака увијек су живјели под окупацијом. Морали су развити инстинкт за бијегом и то су нам усадили у наш ДНК. Увијек смо знали мислити - рекао је једном приликом Блажевић.

За крај доносимо и ауторов поглед на лик и дјело бх. стручњака Ивице Осима.

- Ивица Осим је ултимативни фудбалски човјек. Кад се пробудио у болници послије срчаног удара, који је закључио његов селекторски посао у Јапану, прва ствар коју је питао супругу је био резултат утакмице коју је гледао на телевизији у тренуцима инфаркта. Јапански фудбалски савез му и даље шаље снимке утакмица тамошње лиге, а уколико не проучава професионални фудбал, одлази у парк гдје гледа дјецу како играју. У Јапану је Осим постао познат по својим духовитим мудростима и издатој колекцији својих изрека које су продате у 400.000 примјерака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана