Свјетски богаташи возе скромне аутомобиле

Агенције
Свјетски богаташи возе скромне аутомобиле

Иако неки свјетски богаташи имају милијарде долара, по избору аутомобила врло су скромни. Америчка телевизија Си-Ен-Би-Си направила је листу пет најпознатијих милијардера који возе аутомобиле за којима се нико не би окренуо.

Амерички инвеститор, индустријалац и филантроп, те један од најбогатијих људи на свијету Ворен Бафет вози "кадилак XTS".

Бафет је "тежак" чак 75,6 милијарди долара и тренутно је трећи најбогатији човјек на свијету, одмах након Била Гејтса, оснивача "Мајкрософта" и Џефа Безоса, власника "Амазона". Ипак се одлучио за лимузину традиционалног америчког произвођача. Овај аутомобил није ни највећи ни најснажнији ни најскупљи, а 2014. године, када је куљен, коштао је 50.000 долара. Власник америчке мултинационалне холдиншке компаније "Беркшир Хатавеј", која запошљава 331.000 радника и прошле године остварила је приход од 210,1 милијарду долара, купио је тај аутомобил након што је прије тога осам година возио такође "кадилак", али модел ДТС. Једном је приликом изјавио да је с обзиром на то како годишње просјечно сам вози око 6.000 километара, процијенио да му не треба скупљи и већи аутомобил од овог који има.

Оснивач и власник "Фејсбука" Марк Закерберг има аутомобил "акура TSX". Он је пети најбогатији човјек на свијету, али ипак вози стару "Акуру" (у Европи "хонда акорд"). Како наводи телевизија која је радила истраживање, једном приликом је изјавио да је њему необично то што се сви чуде јер вози испробан, сигуран, комфоран и неразметљив јапански аутомобил. Када пожели да вози брже и динамичније, из гараже излази у "голфу ГТИ".

И Алис Волтон, насљедница дијела ланца маркета "Вол март", који је основао њен отац Сал Волтон, показала је скромност. Богаташицу из Арканзаса на улицама виђају за воланом 11 година старог пикапа "форд Ф-150". Занимљиво је да је и њен отац возио исти модел, али из 1979. године.

Шведски индустријалац и оснивач међународне компаније "Икеа" Ингвар Кампрад вјерује само старом "волву 240 ГЛ". Он је тренутно 14. свјетски милијардер, али већ 20 година вози исти "волво" из 1993. Ипак, није превише за воланом јер су га блиски људи увјерили да је за њега преопасно управљати аутомобилом јер има 91 годину.

Бивши дугогодишњи директор "Мајкрософта" Стив Балмер вози се у поклоњеном "форду". Власник кошаркашког клуба Лос Анђелес Клиперс, са имовином вриједном 30 милијарди долара, тренутно је 27. милијардер на свијету. Још 2009. добио је хибридни модел "фјужн".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана