Стојан Мићин: Скрећем пажњу на духовну немаштину

Александра Маџар
Стојан Мићин: Скрећем пажњу на духовну немаштину

Више од педесет хиљада људи на "Фејсбуку" прати најдуховитији налог на друштвеним мрежама "Стојан Мићин", интернет карикатуру без чијих статуса многи не могу замислити дан.

 Статусима које је остављао јасно је указивао на проблеме у друштву, свакодневици, људским односима и свему ономе, не тако лијепом и добром, што је донијело савремено доба. Међутим, прије неколико дана Стојан је одлучио да се опрости од својих вјерних фанова, тачније 1. априла, на Свјетски дан шале, када се први пут послије три године озбиљно и правописно исправно обратио свом батаљону обожавалаца са само једном молбом. Да не буду духовна сиротиња. Иако су многи мислили да је ријеч о првоаприлској шали, од Стојана ни тада ни трага ни гласа. Више од 500 коментара, молби да се врати и настави да пише, али од њега ни слова. Лик који је засмијавао хиљаде људи и са којим су и многе јавне личности имале сјајну интеракцију, Стојан Мићин је за "Глас Српске" одговарао у свом стилу, али и озбиљно на питања о одлуци коју је донио, односу са фановима и о томе шта би он промијенио да постане министар просвјете и културе Републике Српске.

* ГЛАС: Стојане, 1. априла си се поздравио са својим многобројним пратиоцима. Да ли је то дефинитивно или си можда отишао на турнеју са Пеђом Меденицом, па немаш времена да пишеш?

СТОЈАН: "Непитајте ме ништа за Пеђу Меденицу, отишао је на мјесец дана у Америке, то моје срце неће издржат".

Још нисам донио коначну одлуку, тешко је опростити се са нечим у шта је уложено више од три године рада и труда, а уз то све, велики је број људи који ме прати и подржава, што представља додатну одговорност и обавезу. За сада нека остане на овоме да сам се поздравио.

* ГЛАС: Када би Стојан Мићин постао министар просвјете и културе Републике Српске, шта би мијењао?

СТОЈАН: "Прво што би урадио је даби ђеци која пјешаче по 10 километара до школе укино физичко".

Неопходно је да се овај ресор у потпуности усагласи са развојем и стратегијом запошљавања Републике Српске. Улагао бих у развој науке и технологије и на промовисање истог у свим сегментима образовања, кренувши од основног до високог образовања, јер будућност Републике Српске треба да лежи у развоју науке и технологије, а не да се ослањамо само на природна и рудна богатства која имамо.

* ГЛАС: Да ли начин на који покушаваш да објасниш гдје и како живимо може помоћи људима да отворе очи?

СТОЈАН: "Колико бодова носи ово питање?"

Сврха постојања овог профила и јесте скретање пажње на одређене појаве у друштву, које су, нажалост, често негативне и које су постале дио наше свакодневице. Оно на шта посебно скрећем пажњу јесте на ту духовну немаштину код одређеног дијела нашег становништва.

* ГЛАС: С обзиром на то да те прати више од 50.000 људи, какав је осјећај имати ту врсту "моћи" и знати да те људи цитирају, очекују сваку твоју нову мисао?

СТОЈАН: Колико је то привилегија, толико је и обавеза. С тим у вези не могу рећи да осјећам неку моћ, али свакако да осјећам унутрашњу сатисфакцију када знам да сам створио нешто око чега је окупљена не тако мала група људи, а да је опет то нешто позитивно.

Порука

* ГЛАС: Шта би поручио свим твојим пратиоцима који нестрпљиво очекују да им се јавиш на "Фејсбуку"?

СТОЈАН: "Браво, Ноле!"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана