Стиже највећи брод који је икада упловио у Црну Гору

Vijesti.me
Стиже највећи брод који је икада упловио у Црну Гору

Супер-луксузни мегакрузер „MSC Divinа" италијанско-швајцарске корпорације „Mediterann Shipping" упловиће у понедјељак у Боку Которску гдје ће се у луци Котор задржати од 8 до 18 часова.

Доласком „MSC Divinе" који је тренутно предводник у флоти луксузних путничких бродова компаније MSC, помјерају се границе када је у питању величина бродова који су до сада улазили у Боку.

Шеснаест метара дужа, метар шира и за преко 17 хиљада бруто-тона већа од до сада највећих крузера који су долазили у Боку – бродова класе „Solistice", америчког компаније „Celebrity Cruises", „MSC Divinа" је прави пловећи оријаш.

Овај импозантни мега-крузер има 139.072 бруто-тоне, дугачак је 333 метра, широк 37,9 метара, а газ му износи 8,6 метара. Управо због великог газа „MSC Divinа" се не може везати при оперативној обали которске луке на Лужи, па ће брод десет сати провести на сидришту пред луком древног града одакле ће на обалу његове путнике возити тендери.

„MSC Divinа" има 18 палуба од чега је 13 доступно путницима којих тај брод може укрцати максимално 4.345. О њима брине чак 1.388 чланова посаде који се старају о безбједности пловидне, али и беспрекорном функционисању тзв. хотелског одјела брода кога поред стотина путничких кабина и апартмана, чине и неколико ресторана, читав низ барова и кафића, шопинг центар, пет базена, театар са 1.600 сједишта, казино, спа центар, те прегршт теретана, играоница и других забавних садржаја.

Посебну карактеристику овог брода чине степеништа украшена Сваровски кристалима, а на палуби број 16 је и најлукузнији од своих тзв. „Софија Лорен апартман" који је дизајниран по сугестијама славне истоимене италијанске глумице – иначе куме „MSC Divinе" и свих осталих крузера из флоте компаније MSC.

Иако је као и сви модерни крузери, естетски далеко од непревазиђене љепоте класичних старих путничких бродова, „MSC Divinа" је ипак импозантан брод што потврђују и њени технички подаци.

Брод има дизел-електрични погонски систем кога чини пет агрегата марке „Wartsila" укупне снаге преко 97 хиљада коња. Занимљиво је да велики дио те снаге иде на потребе снабдијевања струјом бројних садржаја на „MSC Divinи", тако да на два фиксна пропелера промјера 6 метара, долази „само" 59.400 коњских снага. Ипак, и то је довољно да се оријашки брод морем креће импозантном максималном брзином од скоро 24 чвора, а „MSC Divinа" дневно троши 273,6 тона нафте.

Као трећи од укупно четири наручена брода класе „Fantasia" , брод „MSC Divinа" у експлоатацију је ушао у мају ове године и управо завршава своју први љетњу крузинг сезону по Медитерану.

Част да овај огромни брод вриједан 550 милиона долара, по први пут уведе у Боку, имаће најискуснији поморски пилот у Црној Гори, капетан дуге пловидбе Рајко Чавор из Тивта.

MSC Divinа у Котор долази посредством которске фирме ДОО Balloon,која је од 2006. овлашћени агент за крузере MSC, када је у которску луку по први пут упловио крузер ове компаније MSC Opera.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана