Станија жели да усвоји дјевојчицу

Агенције
Станија жели да усвоји дјевојчицу

Бањалука - Старлета Станија Добројевић планира да након изласка из ријалитија "Фарма" усвоји петогодишњу дјевојчицу коју је прије двије године упознала у сиротишту, сазнају српски медији.

Старлета се наводно консултовала са социјалном службом о могућностима да постане мама малене М. коју је упознала приликом подјеле новогодишњих пакетића прије двије године.

- Девојчица је тада имала само три године и дословно јој се увукла под кожу када јој је тражила да остане с њом целу ноћ и да јој чита бајке. Старлета се сваки пут изнова враћала у сиротиште, доносила јој поклоне из Америке и неколико пута тражила дозволу да девојчицу изведе на ручак и упознала је са породицом – каже извор близак старлети.

Некоректно што синдикат шири панику

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је некоректно што синдикат шири панику и лажи да се новим законом о раду укидају радничка права, а не доприноси да се та права заштите.
Цвијановићева је истакла да је некоректно кривицу пребацивати на Владу Српске зато што је припремила закон, бјежећи од сопствене одговорности да не учествује у ономе што је основна улога синдиката - заштита радничких права.

"Онда морам рећи да су нас послодавци с правом и оптужили да, када нема синдиката, заступамо и дјелујемо на начин да штитимо права радника", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она сматра да је Влада Српске направила добар закон, што потврђује и чињеница да Владу нападају и синдикат и послодавци да "иде на руку" оном другом социјалном партнеру.

Цвијановићева је нагласила да синдикат има право на протесте, али да Влада има право и обавезу да мијења законе када утврди да постоји потреба за стварање бољег амбијета, што и јесте циљ новог закона о раду.

"Некоректно и неистинито је оптуживати Владу да је вршила наводно притисак на синдикат да усвоји или да прича о одређеним рјешењима. Влада је радила напорно и покушавала да поправи контаминирану атмосферу између два социјална партнера, синдиката и послодаваца", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да није истина да је закон исти као у Федерацији БиХ, јер Влада Српске то није жељела с обзиром да је федерални закон показао "мањкавости".

"Док сам се обраћала на Генералном вијећу Савеза синдиката чула сам коментар високопозиционираног синдикалца да је бољи федерални закон, а када причају са нама говоре да послодавци инсистирају на федералном. Онда сам чула још један апсурд када сам причала са послодавцима који су рекли да им је лакше функционисати на основу постојећег него новог закона", навела је Цвијановићева и додала да је то манипулација.

Она је поручила синдикату да је погрешно било мислити да закон о раду у Српској неће бити промијењен, иако су сви у региону мијењали тај закон, као и да је погрешно мислити да ће допринијети добром законском рјешењу тако што ће одбити да разговарају.

"Послодавци гријеше ако мисле да радници немају страх да ће бити преварени. Гријеше и ако мисле да се радници осјећају комотно зато што нису пријављени или су лажно пријављени на мање износе плата како би њихове обавезе према држави и радницима били мањи", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да су послодавци показали активизам, али да Влада Српске није могла да прихвати сва њихова рјешења, водећи рачуна да мора заштитити одређена права радника.

Цвијановићева је најавила да ће се министри који су учествовали у креирању овог законског рјешења одазвати сутра позиву послодаваца да са шефовима посланичких клубова у Народној скупштини Републике Српске разговарају о овом закону.

"Не постоји разговор на који смо били позвани, а да нисмо дошли", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана