Шта вас Бонд може научити о послу?

Б92, bizzlife
Шта вас Бонд може научити о послу?

Већ педесет година свијет не зна за већег, шармантнијег, бржег и увијек младог шпијуна какав је Џејмс Бонд.

И није у питању само то. Од чувеног агента 007 можете научити и много тога о послу.

Свако послован могао би да прође кроз четири лекције о каријери и пословном успјеху изведене из дјела и ријечи Џејмса Бонда. И то не само да овлаш прође кроз материју са даљинским у руци. Ове би четири лекције требало добро научити.

Не предај се без борбе. Џејмс Бонд одбија да прихвати пораз, или као у филму Голдфингер, не жели да прихвати чињеницу да ће умрети. Већ једном. Али, не. Џејмс Бонд никада не умире.

Лекција 1: никада не одустајте од идеја у које вjерујете. Борите се за њих. Чврсто браните своје ставове, чак и ако нису популарни. И да нисте у праву, сарадници ће вас поштовати јер сте истрајни и принципијелни.

Људи нису увијек онакви каквим се чине. Ову је лекцију 007 научио у филму Thunderball. Удовица га је преварила. Међутим, на крају је видио њено право лице.

Лекција 2: Колега вам се чини хладан и повучен, резервисан. Можда није такав. Можда је само стидљив. Или, имате колегу који са вама воли да расправља о пословним идејама. Можда није толико заинтересован за вас. Можда ће неку од идеја представити као своју на крају. Никада се не предајте првом утиску. Посматрајте и пажљиво анализирајте.

Посматрајте проблем као рјешење. Live and let die је показао агенту 007 да се проблем може искористити као рjешење. Ситуација са крокодилима од којих треба побjећи, окренула се у ситуацију која је понудила рjешење како побећи.

Лекција 3: Нисте добили унапређење? Можда ћете зато добити вољу да тражити други, бољи посао и можда ћете га и наћи. Направили сте грешку на послу? То је можда шанса да покажете надређенима колико се лако прилагођавате новим условима и да добро учите из грешака.

Изгледајте беспрекорно. Иако у тенку јури улицама Санкт Петербурга и сукобљава се са руском полицијом, он има времена да поправи кравату. Нема шале. Јурњава и хаос су јурњава и хаос, али изглед не смије због тога да трпи. У случају Џејмса Бонда никако.

Лекција 4: Иако је гужва и напето, у сваком моменту дајте све од себе да изгледате беспрекорно. Само тако ћете оставити незабораван позитиван утисак. Дјеловаћете смирено, прибрано, самоуверено и као особа од повјерења коју је тешко избацити из колосјека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана