Српска виолина у њемачком оркестру

Дејан Јовичић
Српска виолина у њемачком оркестру

Виолинисткиња и пјевачица Јована Раљић вратила се прошлог викенда из Њемачке, гдје је двије седмице наступала у Интернационалном омладинском оркестру међу 98 музичара из цијелог свијета.

Млада Бањалучанка је изабрана међу 30 виолиниста од три хиљаде пријављених на аудицији, а једина је са простора бивше Југославије која је прошла селекцију.

- Оркестар дјелује при међународној академији IJOA која постоји већ 17 година и која је организовала више од 360 концерата у Њемачкој и другим европским земљама. Њен основни циљ је да помогне дјеци обољелој од рака у подручјима гдје се одржавају концерти, а уједно промовише младе музичаре који су ове године стигли из 32 земље, са свих континената - каже Јована.

Наступала је у Лајпцигу, Минхену, Вајмару и Бајројту, а сви концерти су били изузетно посјећени. Пробе су одржаване по девет часова дневно, а млади музичари учили су од признатих умјетника из Минхенске и Берлинске филхармоније.

- Изводили смо дјела Вагнера, Брукнера и друге познате класике. Био је то фантастичан спој различитих култура на једном мјесту. Било је просто незамисливо видјети умјетнике из Сјеверне Кореје и Америке у савршеном складу, што је још једном доказало да је музика универзални језик човјечанства - наглашава Јована.

Млада музичарка прошле године позвана је на љетни семинар у швајцарски Сент Мориц, гдје је одржала хуманитарне концерте са бројним свјетским музичарима, а прије двије године је изабрана на аудицији међу 100 најбољих виолиниста из цијелог свијета који су наступили у концертној дворани "Musikverin", познатој као резиденција чувене Бечке филхармоније.

- Наступала сам на више од 200 концерата широм бивше Југославије и Европе, а искуства која сам стекла у раду са реномираним музичарима представљаће ми добру одскочну даску у каријери. Зато ћу се пријавити за учешће на академији у Њемачкој и идуће године - додаје Јована.

Прошле године Јована је уписала музичку академију у Бечу и Бањалуци, али за сада остаје у свом родном граду док не скупи довољно средстава за музичко усавршавање у Аустрији. Са Бањалучком филхармонијом је освојила прегршт награда на бројним фестивалима, а одржала је и два солистичка концерта у Банском двору.

Публика је памти и по учешћу у српском шоу програму "Ја имам таленат" у којем се ове године пласирала у полуфинале.

- Мало је фалило да се нађем у завршници, али не жалим јер сам успјела да уђем међу 40 полуфиналиста од 5.000 пријављених кандидата. То је за мене довољан успјех и бићу срећна ако се из овог искуства изроди нека добра сарадња - истиче Јована.

Послије турнеје по Европи прво ће се, каже, добро одморити, а онда је чекају нови наступи са Бањалучком филхармонијом и међународно такмичење које ће ускоро бити одржано у Нишу.

Успјешна од малих ногу

Јована се увијек радо присјећа својих почетака, када је наступала у бањалучком хору "Врапчићи", а затим тријумфовала на Ђурђевданском фестивалу у Бањалуци двије године заредом.

Своје вокалне способности је показала и 2006. године на фестивалу "Први аплауз" на тврђави Кастел, гдје је освојила прво мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана