Срђан Динчић: У Србији је лако наћи инспирацију за шалу

Драгана Келеч
Срђан Динчић: У Србији је лако наћи инспирацију за шалу

Није да не волим да ме пореде са глумцима, ја бих волео да јесам глумац, али немам појма о глуми и свакако се боље сналазим у стенд-апу, са својим шалама и афоризмима.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" хумориста, афористичар и стенд-ап комичар из Сремске Митровице Срђан Динчић.

- Није исто бити стенд-ап комичар и глумац. Глумци су навикли да им други људи - драматурзи пишу текстове, док је стенд-ап комичар свој и режисер, и драматург и глумац, тако да су то потпуно две различите форме - изјавио је Динчић.

Срђан је један од ријетких такмичара ријалити програма "Survivora" који се против тешких услова на Филипинима прије двије године, против глади која је морила учеснике, борио духовитошћу и позитивном енергијом, коју је препознао и познати водитељ Иван Ивановић, са којим сада сарађује.

* ГЛAС: Познато је да сарађујете са водитељем и шоуменом Иваном Ивановићем, за чију емисију и пишете све шале? Како је сарађивати са Иваном?

ДИНЧИЋ: Иван ме је одмах послије мог учешћа у "Сурвивору" позвао да заједно радимо, јер је тада у плану имао ту емисију и предложио какав ће бити њен концепт. Стварно имам осећај да радим са неким кога познајем 200 година и увек се према мени односио као према млађем брату. Саветовао ме, долазио на моје стенд-ап наступе, невиђено је коректан човек.

* ГЛAС: Значи Ви сте аутор и свих оних шала у емисији на рачун Јелене Карлеуше?

ДИНЧИЋ: (Смијех). Не, не баш! То смишљамо сви заједно, јер нас тренутно има шесторица у целој емисији. Није сад само да Иван седи и износи наш текст. Не, и он са нама пише, јер има добар смисао за хумор.

* ГЛAС: Да ли сте имали пријетњи од Јелене Карлеуше, с обзиром на то да некада знате и да претјерате са шалама?

ДИНЧИЋ: Хм… Мислим да је њен муж Душко Тошић имао неких проблема са Иваном, да му је нешто споменуо, односно скренуо пажњу. Јелена Карлеуша у ствари воли да буде у штампи и на телевизији, па како год је споменеш.

* ГЛAС: У "Сурвивору", били сте међу фаворитима публике, али сте одустали три дана пред финале. Због чега?

ДИНЧИЋ: Да, изашао само три дана пред финале. Пукао ми је филм, изнервирао сам се! Било је јако тешко и нешто сам се разочарао, зато сам изашао. Обично ме питају, како ти је пукао филм, баш три дана пре краја? Онда морам да им кажем, да ја знам кад ће да ми пукне филм, не би ми пукао никада. Тако да је то помало и једна исхитрена реакција, посебно јер је доста људи навијало за мене, које сам можда тада разочарао, али шта бих… То је моја одлука и ја сам тада мислио да тако треба.

* ГЛAС: Да ли се кајете што сте одустали и какво Вас искуство веже за тај ријалити?

ДИНЧИЋ: Не кајем се ни због чега. Па ето, из тог целог "Сурвивора" те сезоне, једино сам ја остао у медијима од учесника. A то је и био један од разлога зашто сам се пријавио. Знао сам да имам таленат, који би у Сремској Митровци морао ко зна колико степеница и злих и пакосних ногу да прескаче, да би дошао до неког успеха, што сам урадио "Сурвивором" јер сам добио медијску пажњу. Кад би рецимо Иван Ивановић чуо да тамо неки Срђан Динчић у Сремској Митровици добро пише афоризме, никад?!

* ГЛAС: Колико дуго се бавите стенд-ап комедијом?

ДИНЧИЋ: Стенд-ап комедију сам почео да примењујем и наступам као комичар од 1. априла, Дана шале, ове године, али доста дуго пишем афоризме.

* ГЛAС: Да ли имате трему на наступима?

ДИНЧИЋ: Има, има треме увек, али све то прође када се попнете на сцену, после прве две-три реченице. Битан је тај први смех. Када ухватиш тај први смех публике онда све буде лакше.

 

* ГЛAС: Како млади људи који имају талента и смисла за шале и писање афоризама, могу да почну да се баве стенд-апу комедијом и какав савјет бисте им дали?

ДИНЧИЋ: Прво и основно је да седну и да напишу добар материјал. Онда да се консултују са својим пријатељима, о томе да ли тај материјал стварно ваља, да ли је то заиста смешно. Није исто ако си ти смешан са другарима испред дисконта и онда да изађеш на сцену и покушаваш да насмејеш публику. Јако је захтевно, јер има ту милијарду елемената који утичу, што је прва ствар. Друга ствар је храброст, која је потребна да изађеш пред публику, затим те финесе, покрети, језичке вежбе, дикција…на све то треба пазити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана