Србин украо дијаманте Тамаре Еклстон, бизаран потез га открио полицији

Г.С.
Србин украо дијаманте Тамаре Еклстон, бизаран потез га открио полицији

Документарни филм "Ко је украо дијаманте Тамаре Еклстон?" који је емитовала британска телевизија ББЦ 3, каже да је ухваћен један од лопова, који је крајем 2019. године украо дијаманте вриједне 25 милиона фунти из куће ћерке британског пословног магната и бившег шефа Формуле 1 Бернија Еклстона, због фотографије гениталија.

Тамара Еклстон (38) се нашла на мети лопова јер живи у тзв. „улица милијардера". Крајем 2019. Југослав Јовановић (24), Алесандро Малтезе (45) и Алесандро Донати (44) намјерили су се на дом бившег фудбалера и тренера енглеског фудбалског клуба Евертона Френка Лампарда и покојног тајландског бизнисмена Вичаија Шриваданапрабе.

Еклстонова је у поменутом документарцу рекла да се неће осјећати безбједно док сви лопови који су упали у њену кућу не буду у притвору.

– Животи мене и моје породице дефинитивно неће бити исти јер сада стално бринем. Бринем о једној ствари о којој раније нисам морала да бринем, а то је да ли сам безбедна у свом дому. Бринула сам због толико других сценарија, толико многих других ситуација – рекао је Еклстон.

Лопови су провалили у дом Еклстонове, чија је мајка Славица Еклстон, након што је на друштвеним мрежама објавила да борави у Лапонији, у Финској, са супругом Џејем Рутландом и ћерком Софијом. Безбједносне камере су показале лопове истог дана када је Еклстонова потврдила да је у Финској, како проваљују у њен дом у Лондону. Један од чувара који је те ноћи надгледао њену кућу отишао је у продавницу да купи пилетину и омогућио лоповима да се ушуњају у њу, пише Јутарњи лист.

Лопови су у кућу ушли кроз прозор, а затим су током потраге за дијамантима и накитом пајсером развалили сва врата на кући која има 57 соба. На крају их је пронашао чувар док су претурали по гардероби Еклстонове, али су успјели да му побјегну и из њене куће однесу дијаманте и новац у вриједности од 26 милиона фунти.

Увиђајем случаја, детективи су открили да су лопови на лице места стигли таксијем. Полиција је потом пронашла таксисту који их је одвезао до куће Еклстонове, који им је рекао да их је после пљачке одвезао до хотела Хилтон на Парк Лејну у срцу лондонског Вест Енда. Безбедносне камере су затим снимиле како улазе у други такси са торбама Еклстонове у рукама. Тај их је одвео у југоисточни део Лондона.

У нади да ће пронаћи неке доказе, један од детектива који раде на случају контактирао је ланац хотела и апартмана ТЛК Апартментс. Из ланца су му рекли да својим гостима дају број телефона на који могу да се јаве у случају невоље. Један од лопова који је опљачкао Тамару Еклстон на тај број телефона послао је фотографију својих гениталија. Запослени на рецепцији хотела у коме су одсели блокирао је број са којег је добио ту фотографију и сачувао контакт под надимком „Чудак".

– Чим сам сазнао, осјетио сам да смо пронашли праву групу људи – рекао је детектив Томас Гримшо у документарцу.

Након што је сазнала број са којег је послата фотографија гениталија, полиција је врло брзо ушла у траг Југославу Јовановићу, који је са важећом личном картом изнајмио хотелску собу у хотелу ланца ТЛК Апартментс. Касније се сазнало да је Јовановић, Србин који иначе има италијанско држављанство, дошао у Велику Британију 30. новембра, а да је земљу напустио 18. децембра – пет дана након пљачке Тамаре Еклстон. Полиција је тада открила да је Јовановић учествовао у пљачкама кућа покојног тајландског бизнисмена и бившег фудбалера Френка Лампарда.

Полиција је касније повезала Алесандра Малтезеа и Алесандра Донатија са пљачком дома Еклстонове. Услиједила је међународна потрага за тројком који је упао у кућу Тамаре Еклстон. Лопови су на крају пронађени у Италији, одакле су изручени Великој Британији. Сва тројица су признали кривицу за тешку крађу почињену од 29. новембра до 18. децембра 2019. године. Јовановић је признао и да је од 10. децембра 2019. до јануара 2020. прао новац и покушао да прода украдену имовину.

Јовановић је 15. новембра 2021. осуђен на 11 година затвора, док су Малтезе и Донати истог дана осуђени на осам година и девет мјесеци затвора.

Даниел Вуковић (44), четврти члан банде лопова који је учествовао у пљачки куће Тамаре Еклстон, још није ухваћен, а "Сан" пише да се страхује да је у Србији, својој домовини.

– Одвратни су. Мука ми је од ових ниткова. Видјела сам им лица. Језиво је. Ужасан је осјећај када знаш да та особа лута око твоје куће и служила се мојом највреднијом имовином – рекла је Еклстон у документарцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана