Спонзори се штите од скандала славних

Агенције
Спонзори се штите од скандала славних

Њујорк - Компаније које спонзоришу славне личности одлучиле су да умање ризик у случају да њихова заштитна лица изгубе углед, па осигурање те врсте доживљава снажан раст на тржишту, а инвеститори су спремни да издвоје милионе долара.

За произвођача тениских рекета "Хед" недавно откриће да је једно од његових заштитних лица Марија Шарапова користила забрањене медикаменте представљало је лошу вијест из два разлога. Компанија је сада спонзор тенисерке којој можда годинама неће бити дозвољено да се такмичи, а ако поново западне у невољу, биће много теже остварити право на накнаду штете. Тај случај скренуо је пажњу на све веће и уносније тржиште осигурања од скандала, намијењено угледним корпоративним спонзорима. Посредници у осигурању указују да та тржишна ниша у посљедње вријеме биљежи снажан раст, а компаније плаћају милионе да би се осигурале од штете у виду пада продаје и губитка угледа, посебно послије неколико скандала у које су биле умијешане познате личности. Поред Шарапове, којој су због допинг скандала леђа окренули "Најк", "Порше" и "Таг хојер", али не и "Хед", личне кризе које су доживјели голфер Тајгер Вудс, бициклиста Ленс Армстронг и супермодел Кејт Мос умањиле су комерцијални приход њихових спонзора.

Старији партнер у компанији која се бави посредовањем у осигурању "ЈЛТ спешелти" Данкан Фрејзер каже да је број компанија које купују осигурање од губитка репутације порастао за најмање 30 одсто у посљедње три године.

- Ангажовање познате личности као промотора може учинити чуда за бренд. Међутим, јавни губитак угледа може донијети нежељени публицитет компанији, а можда и пад прихода - истакао је Фрејзер.

Неколико познатих осигуравајућих кућа сада нуди специјализовано покриће и преузимају ризик на овом тржишту. Покриће се може обезбиједити за разне врсте ризика, а један од основних је од губитка профита у случају да купци престану да купују производе које рекламира славна личност укаљаног угледа. (Фајненшел тајмс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана