Соко Руфус заводи ред на Вимблдону

Глас Српске
Соко Руфус заводи ред на Вимблдону

Много људи брине да трећи гренд слем сезоне прође у најбољем реду, а један од њих сигурно је и службени соколар Вимблдона Вејн Дејвис.

- Ујутро у шест већ смо у Ол Ингланд клубу. Мој Руфус тад узбуђено претражује централни терен, сваки центиметар. Нема тог голуба који би му се успио сакрити - истакао је Дејвис.

Он већ девет година ужива, како каже, у најљепшем послу на свијету.

- Мој соко је изузетан професионалац. Још није заказао. Уосталом, мало би било незгодно да Мареј угази у птичји измет или да, замислите само, на краљицу падне одређени садржај са неба - кроз смијех је додао 53-годишњак из Нортхемптоншајра.

Што се краљице Елизабете тиче, нема опасности. Прошле године посјетила је Вимблдон, што је било први пут послије 1977. године.

- Једанпут се Руфус поприлично унио у свој посао, па је гањао голубове по цијелој четврти. Једва смо га вратили. Послије тога смо му уградили радио-одашиљач да га можемо пратити - изјавио је Дејвис који свог сокола поносно зове краљ птица.

- Ма он је тигар у Вимблдону. Лав - додао је Дејвис.

Овај традиционални облик "чишћења" терена и данас је и те како дјелотворан.

- Некад буде и гадних сцена. Aли не очекујете ваљда да их води на суд - нашалио се на крају поносни соколар, тек један од занимљивих радника које можете срести на најцјењенијем тениском турниру.

Сузан Стронг је службени фризер на турниру, а највише воли да шиша Рафаела Надала.

- Већ годинама радим као службена фризерка турнира. Било је свакаквих искустава. Једном је тенисерка Бондаренко тражила да је обојим у боје лоптице - рекла је Сузан Стронг.

Косилица Едија Сиворда увијек је подешена на десет милиметара.

- Држимо траву на висини од око десет милиметара. Укупно нас је 180 и пазимо на све терене - рекао је Сиворд који већ 22 године одржава травнате терене у клубу.

Посао статистичара можда није најзанимљивији, али они који га раде чине то са великом преданошћу.

- Наш посао можда није толико узбудљив, али и те како га волимо. Пазимо на сваки први сервис, сваки ас, сваки детаљ из меча - казао је Aлан Флак, један од 120 статистичара.

Дерек Димер брижно чува 54.500 лоптица које су потребне за турнир.

- Око 54.500 лоптица треба нам за један турнир. Од када сам у Вимблдону, преко мене је прошло сигурно 1,6 милиона лоптица - рекао је Димер који пази на опрему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана