Шокантни интервју принца Харија и Меган: Расизам у палати, тајно вјенчање и суицидалне мисли

Агенције
Шокантни интервју принца Харија и Меган: Расизам у палати, тајно вјенчање и суицидалне мисли

ЛОС АНЂЕЛЕС- Британски принц Хари (36) и његова супруга Меган Маркл (39) гостовали су у емисији код америчке водитељке Опре Винфри, гдје су открили детаље живота у Бакингемској палати, пренијели су свјетски медији.

Меган, чија је мајка Афроамериканка, а отац бјелац, изјавила је да је у вријеме док је била трудна и чекала рођење сина Арчија (2), у палати изражена "забринутост око тога колико ће бити тамна бити његова кожа када се роди."

Опра Винфри је на то одговорила са "молим?" и заћутала на кратко.

Хари је рекао Винфри да се осјећао заробљеним док је водио краљевски живот, као и да је био изненађен када је прошле године сазнао да му је породица укинула финансијска средства, као и обезбјеђење.

Принц истиче да његова породица није подржавала Меган, која је признала да је прије удаје била наивна у погледу живота у краљевској породици.

Интервју је започет причом о краљевском вјенчању гдје је Меган упитана шта је очекивала уласком у краљевску породицу.

- Три дана прије нашег вјенчања ми смо се заправо вјенчали. То нико не зна, али назвали смо надбискупа и замолили за интимну церемонију. Спектакл је био за цијели свијет, а то је било само за нас без иједног члана наших породица. Када је ријеч о Харијевој породици нисам истраживала о њима посебно након што смо се почели забављати. Једно је имати такву претпоставку о томе шта је монархија, а сасвим друго када ти се то догоди из прве руке-  казала је Мегхан.

Разговарали су и о томе како је упознала краљицу Елизабету, гдје је Меган истакла да се то десило сасвим спонтано.

- Била сам са Харијјем на ручку, а она је управо била завршила једну од својих церемонија. Хари ме упитао да ли желим упознати његову баку, на шта сам наравно потврдно одговорила, а он је додао: "Знаш ли како се поклонити?" Мислила сам да је то фарса за јавност, али он ми је тада рекао "То није само моја бака - то је краљица". Ту ми је тек постало јасно шта њима значи институција краљице - додала је.

Што се тиче њеног односа са Кејт Мидлтон, Опра је подсјетила да су Меган медији недуго након доласка у породицу прогласили ураганом који жели уништити монархију те да се сукобила са Кејт и расплакала је.

- То није тачно јер је она расплакала мене, али не желим више улазити у детаље тог инцидента јер ми се она извинила и то смо одавно ријешиле. Она није лоша особа и не бих хтјела о томе полемисати, али је истина обрнута од онога што су британски медији тада писали. То су знали сви у породици и Бакингемској палати, али им је одговарало да јавност мисли другачије. Била сам ућшуткана, а блиске особе су добиле упутства да за сва питања везана за мене одговарају да немају коментара што су и чинили - нагласила је Меган.

Опра ју је упитала како се осјећала када је знала да у краљевску породицу долази као разведена жена, глумица те прва особа која није бјелкиња.

Мегхан је истакла да јој је драго што је дошла из неког сасвим другог свијета те да од породице иначе свако очекује подршку, али да је она није имала.

- Осјећала сам се издано и усамљено јер за мене нису никада могли рећи чак ни истину, а породице су спремне и лагати да би заштитиле најближе. У више наврата сам хтјела отићи на ручак с пријатељима, али говорили су да се смирим јер медији ионако причају само о мени. Са Харијем нисам била усамљена, али ја сам била трудна, он је радио и нисмо увијек могли бити заједно. И он је почео схватати шта се дешава како нас саботирају, а сваку мјеру је превршило нагађање о боји коже коју ће Арчи имати, односно, бојазан да ће бити исувише тамна - навела је она.

Додала је да људи не знају шта се дешава иза затворених врата.

- Ово је све истина колико год шокантно било не можемо ћутати након оволико времена и линча против нас - испричала је Меган.

Опра је питала Меган како су писања таблоида о њој утицала на њено ментално здравље.

- Имала сам суицидне мисли и тражила сам помоћ одјељења за људске ресурсе у палати, али ми је речено да ништа не могу да учине. Било ме је срамота да то кажем тада и било ме је срамота да кажем Харију, знам колико је пропатио. Знала сам да ако нешто не кажем, да бих заиста извршила то. Једноставно, више нисам жељела да живим - рекла је Меган.

Она је додала да је била забринута што њен син неће имати титулу принца, што значи да неће добити обезбјеђење.

- Он мора да буде безбједан. Ако кажете да ће титула утицати на његово обезбјеђење, нисмо ми створили машину око нас, у смислу да смо мамац и храна за таблоиде - казала је Меган.

Када је ријеч о напуштању краљевске породице, Хари је нагласио да нису имали избора.

- Нисам хтио да се понови историја и при томе мислим на своју мајку. Примијетио сам исти узорак и затражио помоћ. Само се говорило "то је тако, тако мора бити". Ту говорим наравно о британским медијима. Нисмо добили довољну подршку породице у том тренутку и желио сам подржати Меган тим својим потезом. То не значи да сам издао или преварио краљицу, своју баку, коју веома поштујем. Неке сам ствари морао направити за своју нову породицу у том тренутку - казао је Хари.

Додао је да у три године британска краљевска породица ниједном није стала уз Меган, а таблоиди су је масакрирали.

Истакао је да се са Меган десило као и са његовом мајком Дајаном.

- Упочетку су је сви прихватили, али након турнеје по Аустралији све се промијенило. У краљевској породици сам се и сам осјећао често "заробљеним" и бити дио ње није искључиво привилегија већ огроман притисак. Моја мама била би данас љута на нас и била би тужна, али би и разумјела. Хтјела би само да смо сретни. Због ње смо себи уствари ово и могли приуштити. Почетком 2020. године породица ме финансијски прекрижила, али имао сам њено насљедство. Не могу ни замислити како је њој било кад је пролазила кроз сличну ствар, ми смо барем имали једно друго - навео је он.

Истакли су и то да се са краљицом Елизабетом чују често и да су у коректним односима, али је Хари признао да са оцем и братом тренутно не разговара.

- Тата ме је веома повриједио. Престао ми се јављати откако сам узео ствар у своје руке, а и сам је прошао кроз нешто слично у животу. Надао сам се да ће имати више разумијевања, да ће реаговати другачије барем због свог унука. Вилијам и ја дали смо један другом простора. Надам се да вријеме лијечи све ране па ће и те наше. Прошли смо свашта заједно и волим их свеједно. Имамо различит пут и не могу жалити ни за чиме. Поносим се свима нама на неки начин - казао је Хари.

И он је потврдио да је краљевску породицу бринула кожа дјетета.

- Истина је, нажалост. Својевремено сам водио разговоре о тој теми и то је ужасно. Никад нећу открити ништа више о том разговору, али да је све било уреду ми никада не бисмо отишли из Велике Британије. То је сигурно - нагласио је.

На крају су закључили да јесу остали без титула, али да им нови живот више одговара.

- Могу с дјететом на бициклу изаћи у природу, на плажу или у шетњу. Огромна разлика, цијенимо наш нови живот - испричао је Харри, који је казао како је Меган спасила њихову породицу.

Хари је казао да не би напустио живот у краљевској породици да није било његове супруге 

- Не бих могао да изађем, нисам видео излаз. Био сам заробљен, нисам схватао да сам у замци. Мој отац и брат су заробљени - признао је Хари.

Она га је демантовала и казала како је он тај који им је својим храбрим потезом омогућио неки нови, другачији живот.

Млади пар је открио и да ће њихово друго дијете бити дјевојчица.

Интервју ће данас бити приказан и у Великој Британији, али се још није све открило, а остатак разговора ће бити емитован данас поподне на CBS -у.

Бакингемска палата засад није реаговала на интервју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана