Снима се високобуџетна серија о животу Нелсона Манделе

Глас Српске
Снима се високобуџетна серија о животу Нелсона Манделе

Крајем ове године почиње снимање високобуџетне мини-серије о животу јужноафричког политичара Нелсона Манделе, великог антиапартхејдског активисте и првог демократски изабраног предсједника Јужноафричке Републике, која обухвата временско раздобље од десет деценија те кулминира догађајима који су довели до његовог доласка на власт послије 27 година у затвору, пише британски "Гардијан".


Кастинг за 20 милиона долара вриједан пројекат још је у току, а добио је зелено свјетло од самог Манделе (93), кога је досад на филму глумио Морган Фриман у филму "Invicitus" Клинта Иствуда из 2009. Сценарио се заснива на двјема књигама - Менделиној аутобиографији "Разговори са самим собом" (2010), те прошле године објављеној збирци ауторизованих цитата "Nelson Mandela By Himself", а пројекат је такође добио приступ архиву Фонда Нелсона Манделе.

Снимање шесточасовне драмске серије насловљене "Мадиба", по Манделином кланском имену које му је додијелило његово племе Xhosa, требало би да започне касније ове године и то углавном на локацијама у Јужноафричкој Републици. Сценариста серије је британски романописац, сценариста и драматичар Најџел Вилијамс, а копродуценти су британски филмаши Andy Harrpes и Marigo Kehoe путем продукцијске фирме "Left Bank Pictures".

Један од копродуцента серије је и Манделин унук Kweku Mandela, који истиче да овај пројект неће бити још један у низу оних којима је једини циљ да његовог дједа прикажу као свеца, већ да ће настојати да дају потребну пажњу и свима онима који су учествовали у обликовању његовог животног пута. Серија ће се бавити и Манделиним односом с мајком и њеним утицајем на његов карактер. Без оца је остао још као дијете. Један од циљева је, како је рекао Kweku, едуковати нове генерације о саставу апартхејда који је током 40 година, до 1990. јужноафричкој бјелачкој мањини омогућио угњетавање и тлачење црначке већине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана