Славица Радић се сликала гола због сиромаштва, а Тамара Еклстон због славe

Jutarnji list
Славица Радић се сликала гола због сиромаштва, а Тамара Еклстон због славe

Загреб - Прољеће 1981. У редакцију "Старта" на 12. спрату "Вјесниковог" небодера у Савској улици, у пратњи тадашњег гитаристе "Сребрних крила", ушла је висока, танка дјевојка, дуге црне косе, изражајног лица, крупних црних очију.

Дугонога љепотица представила се као 23-огодишња Славица Радић из Ријеке. Упркос атрактивном изгледу, није одавала утисак самоувјерености. Штавише, дјеловала је нервозно и несигурно, а на крају је тихим гласом упитала може ли се сликати за "Старт".

"Желим бити фотомодел, вјерујем како је то најбољи пут да се направи манекенска каријера", објаснила је.

У то вријеме "Старт" је био једини магазин у социјалистичким државама који је, према угледу на амерички "Playboy" и енглески "Penthouse", објављивао слике голих модела на средњим страницама, тада чувеној "дуплерици". Но, то су биле углавном фотографије страних фотомодела, јер су се домаће дјевојке, упркос више него пристојним хонорарима, бојале негативних реакција околине па се нису усудиле сликати наге. Будући да је Славица била међу првима, прије ње сликале су се само словеначке манекенке Анка Сенчар и Нина Газибара те неколико анонимних дјевојака, није заправо ни чудно што је имала трему.

За неколико минута, како пише "Јутарњи лист", договорено је да се најприје направе пробни снимци, па ако све буде у реду организоваће се снимање за насловну страницу и дуплерицу. Већ сутрадан "Стартови" фоторепортери су направили неколико портрета који су показали да је Славица врло фотогенична па је одлучено да фотограф Иван Балић направи серију фотографија на дубровачким плажама.

Славица је потписала уговор према којем јој, ако "Старт" објави њене фотографије, припада хонорар од тадашњих 10.000 динара, што је у то вријеме била врло пристојна награда. Након што су потписани уговори, Славица Радић и Балић отпутовали су у Дубровник. Фотографије су биле одличне, боље него што се очекивало, па је цијели серијал објављен у "Старту".

Врло брзо јавио се Чедомир Комљеновић из Милана, у то доба већ успјешан фотограф и продуцент који је водио рекламне кампање за цијели низ успјешних свјетских фирми попут "Fileа", "Ellessea", "Sergia Tacchinija ", "О'Neila". Предложио је да Славица Радић дође у Милано како би с њом, као новим, свјежим лицем, направио рекламну кампању за купаће костиме. Чим смо обавијестили Славицу о том приједлогу, она је сва срећна отпутовала у Италију.

Комљеновић је имао екипу која је Славицу физички и модно редизајнирала, ангажовао ју је у неколико модних кампања, а одвео ју је и код Ричарда Гаја, у то доба власника једне од највећих модних агенцију у Европи. Њему је Славичина словенска љепота, како је касније објаснио, одмах запела за око па јој је осигурао прве наступе на модним ревијама.

Пола године касније, ујесен 1981, бивши главни уредник "Старта" Сеад Сарачевић и потписник ових редова - Младен Плеше, били су на вечери код Чеде Комљеновића у Милану. Током једног телефонског разговора Комљеновић ми је додао телефон: "Неко жели с тобом разговарати".

"Хало, добар дан, сјећате ли ме се, Славица Радић овдје. Чула сам да сте у Милану па сам предложила Чеди да се нађемо, мој пријатељ би вас желио упознати", рекла је она.

Како смо Сарачевић и ја имали већ договорене састанке, нисмо могли да прихватимо позив. Када је, међутим, Комљеновић чуо како објашњавам да немамо времена, узео је слушалицу и зачас договорио да Славица и њен пријатељ дођу сутра ујутро по нас.

"Па знате ли ви ко је њен пријатељ? То је Берни Еклстон, власник екипе Брабхама и један од најмоћнијих људи у Формули 1. Тај ће човјек ускоро владати свјетским аутомобилистичким спортом. Морате га упознати", рекао је.

Другог јутра пред улазним вратима Комљеновићевог дворца зауставио се најновији модел спортског мерцедеса. При упознавању Еклстон, који је тада имао 50 година, био је неочекивано отворен, говорио је брзо и одрјешито: "Желио сам вас упознати јер, да није било вас, никад не бих упознао Славицу. Никад нисам могао ни замислити да се у овим годинама могу тако заљубити и бити толико срећан. Цијеним код Славице искреност: испричала ми је све о свом животу; ни њен, као ни мој живот, нису били посути ружама. Но сада, кад смо заједно, нико нам ништа не може. Вама и Чеди дужник сам за цијели живот. Стога, штогод у животу ви и ваше породице требате, само ме потражите, све ћемо средити."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана