Шербеџија постаје режисер

Глас Српске
Шербеџија постаје режисер

Послије холивудских глумаца и Раде Шербеџија постаје режисер! По завршетку Венецијанског фестивала, гдје представља италијанску драму "Ја сам Ли", славни умјетник иде у Македонију да би глумио у остварењу Дарка Митревског, а затим се припремио за прве режисерске задатке у "Ослобођењу Скопља".

- Немам треме и страха јер имам толико искуства и знам доста о камери и свему томе - казао је Шербеџија за РТС.

Филмови на тему емиграната скренули су пажњу на венецијанском Лиду. Међу њима је и снажна, емотивна и потресна драма "Ја сам Ли".

Рафинирано снимљена, без патетике приповеда о пријатељству и платонској љубави рибара, који се након Титове смрти преселио из Пуле у Италију, и кинеске емигранткиње.

Филм из програма "Дани аутора" добио је све похвале као и Шербеџија који од Холивуда до Старог континента углавном игра емигранте. Страни акценат и у Aмерици и у Италији "кривац" је што глумцу нуде улоге досељеника.

За Венецијански фестивал Шерберџију везује и филм "Пре кише" Милча Манчевског, који је 1994. године добио Златног лава. Главна улога у том остварењу глумцу је отворила врата свјетске сцене.

Највећа звезда са простора бивше Југославије у свијету, једини је и представник региона на Мостри. Многи се питају зашто филмови из земаља југоисточне Европе нису више присутни.

- Венеција, Кан, Берлин... Сви су се окренули тржишту и за њих је велика ствар када дођу велика имена, велики филмови. Права атмосфера умјетничког филма и фестивала некако се изгубила. Још покушавају да између шест-седам великих блокбастера позову неки арт филм из неке чудне мале земље. Aли, очито, то није баш пракса - објаснио је Шербеџија.

Недавно се о Шербеџији говорило у готово свим медијима када је на Брионе довео Aнђелину Џоли, у чијем редитељском првенцу "Земља крви и меда" игра једну од насловних улога.

- Уживао сам радећи са Aнђелином - истакао је Шербеџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана