Седам женских изума на којима смо захвалне Коко Шанел

Агенције
Седам женских изума на којима смо захвалне Коко Шанел

Бижутерију и чувену мајицу на пруге не бисмо носиле данас тако често да није било славне Коко Шанел...

 

Тешко је замислити како би свијет изгледао да се прије 132 године у француском градићу Саумуру није родила Габриел Коко Шанел. Модна пионирка ослободила је жене из крутих корсета и створила култне модне предмете које и данас носимо. Поводом њеног рођендана који је био 19. августа присјећамо се 7 највећих изума најбриљантније модне иноваторке

Бижутерија

Чувеној Коко Шанел није могло да се провали када је носила лажне бисера око врата, а управо је она прва почела да дизајнира бижутерију. Израђивала је од ланаца, перлица и стакла и носила уз кажуел/спортску дневну одећу. На идеју да дизајнира бижутерију дошла је из жеље да омогући женама да купују јефтинији накит како би њиме могле да употпуне сваку одјевну комбинацију.

Женске панталоне

Прије 80 година панталоне су носили само мушкарци. Коко Шанел је то промјенила заувијек. Сматрала је да жене морају имати једнаку слободу као мушкарци и да их корсети и сукње физички спутавају. 'Преломни' тренутак догодио се када је Коко схватила да не може јахати коња у дугој сукњи и дословно јњ скинула панталоне с мушког јахача и обукла их.

Мала црна хаљина

Коко је жељела да створи хаљину приступачне цијене која ће бити доступна женама из свих друштвених слојева, односно најширем тржишту. Хаљину која ће моћи да се носи на безброј начина и тако је настала мала црна хаљина, најпопуларнија хаљина на свијету. Када је први пут представљена 1926. године, Вог је писао да ће постати врста униформе за све жене и за све укусе. Готово 90 година касније, мала црна хаљина и даље има ту моћ.

Мајица на морнарске пруге

Славна креаторка је инспирацију црпила из своје домовине, па је тако и случај за мајицу на морнарске пруге. Посматрајући француске рибаре у мајицама с бијелим и плавим пругицама синуло јој је да би такав једноставан узорак фантастично изгледао и на женама. Коко је дизајнирала најједноставнију верзију мајице на морнарске пруге, а касније су пругице пренесене на панталоне, ципеле, торбе и друге модне додатке.

Препланули тен

Почетком 20. вијека блиједа пут била је у моди. Препланула кожа повезивала се с нижом, односно радничком класом, али онда је Коко случајно изгорела под сунцем на Француској ривијери. Када се вратила у Париз пријатељи су се дивили њеном осунчаном тену и сами су почели да се сунчају. Тако је препланулост постала симбол богатства и љепоте и тренд који никада неће нестати.

Жерсеј

Још једна ствар коју је Коко украла од мушкараца је жерсеј. У њено вријеме овај удобни материјал користио се само за израду мушког доњег веша. За жене је то значило потпуни препород јер су до тада носиле само круте и неудобне, али скупље материјале. Јефтинијим жерсејем Шанел се обезбједила када је због Другог свјетског рата дошло до несташице скупих тканина.

Женски костим

Идеја и за ову модну икону дизанерка је позајмила из мушке моде, односно мушког одијела. Јакна без оковратника, исплетеног узорка и сукња која сужава, чиниле су костим од твида идеалним за жене које су послије Другог свјетског рата же   еле да изграде каријеру у доминантно мушком пословном свијету. Костим су, између осталих, носиле ОдриХепбурн, Грејс Кели и Џеки Кенеди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана