Шанел 5 неће бити забрањен

Танјуг
Шанел 5 неће бити забрањен

Европска комисија (ЕК) је саопштила да засад не планира да забрани или ограничи продају парфема и козметичких производа за које је утврђено да изазивају алергије.

Како је пренијела француска новинска агенција АФП, недавним истраживањем је утвђено да 100 састојака садржаних у парфемима и козметичким производима могу да изазову алергијске реакције.

Аутори ове студије препоручили су ограничавање употребе неких од ових алергената, а да поједини, као што је маховина која се користи у производњи чувеног парфема Шанел 5, буде потпуно забрањена.

Портпарол ЕК за заштиту здравља и потрошача Фредерик Венсен инстакао је да је "погрешно рећи да Комисија жели да забрани Шанел 5".

Портпарол Венсен је навео да резултати научног истраживања не представљају званични став Европске уније (ЕУ).

Питање је да ли састојке за које су научници установили да изазивају алергије треба додати групи од 26 алергената који по садашњем закону морају да буду наведени на производима који их користе.

"Још увијек не размишљамо о промени законских прописа", казао је Венсен, додајући да је ЕУ почела консултације са козметичком индустријом и удружењима потрошача поводом резултата овог истраживања.

"Законодавни процес није покренут нити ће то бити у скоријој будућности", казао је Венсен, додајући да свега један мали број људи има поменуту врсту алергијских реакција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана