Са додјеле Оскара избачено осам категорија, биће уручене прије церемоније уживо

ГС
Foto: arhiva

Академија филмске умјетности и науке одлучила је да уклони осам категорија за Оскара из лајв преноса церемоније, што је изазвало неслагање и бијес обожаватеља и чланова индустрије.

Током церемоније 28. марта, биће додијељене награде за кратки документарни филм, монтажу, шминку и фризуру, оригиналну музику, продукцијски дизајн, анимирани кратки, кратки играни филм и звук.Међутим, додјела ових награда одржаће се у Долбy театру прије емитовања догађаја уживо. Биће снимљена и потом монтирана у наредна емитовања.

Многи су на друштвеним мрежама изразили своје неслагање у вези с потезом који долази након што је претходна церемонија доживјела неке од најнижих оцјена у посљедњих неколико година."Каква срамота. Монтажа, шминка и дизајн продукције су у срцу кинематографије.

Постојао је приједлог да се за додјелу 2019. године уради иста ствар, али је одлука поништена након негодовања.Ово је одувијек била опасна граница за управни одбор академије, који се састоји од много чланова који представљају погођене категорије, а то су документарни филм (кратка тема), филмска монтажа, шминка и фризура, музика (оригинална музика), дизајн продукције, кратки филм (анимирани), кратки филм (акција уживо) и звук.Категорије које ће бити представљене уживо у преносу су оне за глумца и глумицу у главној улози, глумца и глумицу у споредној улози, затим за анимирани играни филм, костимографију, режију, документарац (играни), међународни играни филм, музику, визуалне ефекте, прилагођени сценариј, оригинални сценариј и најбољи филм.Академија жели нагласити да ниједна од 23 категорије неће бити избачена са саме додјеле.

Умјесто тога, побједници поменутих осам категорија ће бити представљени непосредно прије почетка емитовања уживо пред публиком у Долбy Театру..

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана