Роксанда Илинчић: Моје колекције су инспирисане домовином

политика.рс
Роксанда Илинчић: Моје колекције су инспирисане домовином

Лондонска дизајнерка, рођена у Београду, причала за лондонски "Телеграф" о дјетињству у Србији, инспирацији, колекцији за дjецу...

У британским радњама појавила се трећа колекција за дјецу марке „блосом", коју потписује Роксанда Илинчић. Лондонској дизајнерки српског поријекла није требало много времена да женственим хаљинама освоји даме, а чини се да је и с моделима за мале принцезе подједнако успјешна. Овог љета, у хаљиници боје корала, Паризом је шетала мала Харпер, ћерка Викторије и Дејвида Бекама.

У разговору за лондонски „Телеграф" Илинчићева је рекла да је од почетка планирала да прошири посао дјечјом колекцијом, а рођење ћерке Јефимије прије три године само је убрзало процес.

„Знала сам шта желим да облачим ћерки. Сличности између линије за одрасле и за девојчице су намерне. Веза између мајке и ћерке је веома драгоцена и треба је славити. Када у студију направимо прве моделе хаљиница, много је уздаха одушевљења, али просто не можете да одолите кад их видите тако малене."

Говорила је и о срећном дјетињству у Србији и дивним епским пјесмама које су мјешавина фантазије и реалности и објаснила да је име добила по принцези из једне од њих – „Женидбе Душанове".

И опчињеност бојама која се пресликава на њене колекције повезала је са домовином.

„Када долазите из земље која има толико сунца и толико воћа, поврћа и цвећа, не можете да останете имуни на његову лепоту. За мене боја значи срећу, нешто позитивно и узбудљиво. Моја мајка је била колекционар креација Ив Сен Лорана. Волела сам да је видим у њима и да после све те комаде дивних боја гледам у ормару", присјетила се дјетињства.

Инспирацију, како је рекла, црпи из дијела многобројних умјетника. Воли начин на који Елсворт Кели супротставља боје, а највише је инспирише америчко-њемачки сликар Јозеф Алберс. Открила је да пред почетак сваке сезоне направи инспиративни пано са сликама, дизајнерским предметима и одјећом из различитих периода.

Роксанда Илинчић (38) живи у Лондону са ћерком и супругом, оснивачем бренда „Акупунктура". У Београду је студирала архитектуру и примјењену умјетност, да би у Лондону 2002. завршила мастер на чувеном модном Сент Мартинс колеџу. Већ слиједеће године је у Британији лансирала бренд који је за неколико година освојио жене, од глумица и првих дама до припадница краљевских породица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана