Роџер Федерер се захвалио Мирки што га је трпила преко 20 година

ГС
Роџер Федерер се захвалио Мирки што га је трпила преко 20 година

Један од најуспјешнијих тенисера на свијету, Роџер Федерер, на свом званичном профилу на Инстаграму објавио је емотивно писмо у којем се опрашта од професионалног тениса. У писму је посебно поменуо и своју супругу Мирку.

Пошто му је, како је Роџер Федерер рекао у својој опроштајној поруци којом објављује повлачење из професионалног тениса, тијело четрдесетједногодишњака послало јасну поруку, тенисер се посебно захвалио „својој невјероватној супрузи Мирки“.

„Посебно желим да се захвалим својој невјероватној супрузи Мирки која је са мном проживјела сваки минут. Она ми је помагала да се загријем прије финала, гледала безбројне мечеве, чак и када је била у осмом мјесецу трудноће, и трпила моју шашаву страну преко 20 година“, написао је Федерер и поменуо и своју дјецу.

„Такође желим да захвалим свим четворо моје предивне дјеце која су ме увијек подржавала, увијек била спремна за истраживање нових мјеста и стварање дивних успомена. Видјети своју породицу како навија за мене са тибина је осјећај који ћу памтити заувијек“, стоји у Федереровој поруци.

Мирка Федерер је позната као супруга Роџера Федерера, али, многи можда и не знају да је и она у младости била перспективна тениска звезда. Повреда је прерано прекинула њене тениске амбиције. Ипак, стала је уз свог мужа и помогла му да постане један од најбољих играча у историји.

Тенисерка пред којом је била блистава каријера

Мирослава Мирка Вавринцова је рођена 1. априла 1978. године у садашњем словачком мјесту Бојнице. Након њеног рођења, њена породица је напустила Чехословачку и преселила се у Швајцарску у потрази за бољим животом за себе и своју дјецу.

Миркини родитељи су водили скроман живот. Своје скромно одрастање често је наводила као разлог што је постала таква особа каква је данас. Мирка је говорила да су је ране животне борбе учиниле захвалном за садашње богатство и начин живота.

Гледање тениског меча у дјетињству изазвало је њено интересовање за овај спорт и као божанском интервенцијом упознала је Мартину Навратилову са осам година. Од Мартине је на поклон добила тениски рекет за који је тврдила да јој је најбољи поклон у животу прије него што је срела Роџера..

Крајем деведесетих, након дугог напорног рада на тениском терену, добила је прилику да представља Швајцарску у професионалној тениској арени.

Иако Мирка није имала дугу и посебно успјешну каријеру, ипак је имала велики број обожавалаца. Играјући широм свијета на разним турнирима почетком и средином деведесетих година, њена каријера је почела сјајно, а кулминирала је побједама на тениском првенству у Тел Авиву 1997. године и ИТФ тениском турниру у Клирвотеру.

На крају је изабрана за швајцарски олимпијски тим за Олимпијске игре у Сиднеју 2000. године гдје ће упознати Роџера Федерера који је тек започињао своју професионалну каријеру.

Упознавање уз малу помоћ рвача

Рвач Лудвиг Кунг, такође дио швајцарског олимпијског контингента, открио је како су се њих двојица упознали. Кунг каже да су сви знали да се Роџеру свиђа Мирка, па су покушали да их натјерају да проведу више времена једно с другим, па су их једном приликом закључали у соби како би им дали времена да се упознају. Рвач је тврдио да су се до краја Олимпијских игара већ пољубили.

Мирка, наводно, у почетку није обраћала пажњу на Роџерову заљубљеност, а он је у интервјуу Гардијану 2016. открио да је она тада као двадесетједногодишња дјевојка сматрала да је он сувише млад за њу. Када ју је први пут пољубио, рекла је: „Тако си млад“. Одговорио је да има осамнаест и по година, на шта је Миркин коментар био: „Океј, ти си беба“.

Опраштање од тениса

Када се Мирка пласирала у треће коло УС Опена у трећем кварталу 2001. године, била је на врхунцу своје тениске каријере. Први пут у њеној каријери пробила се међу 100 најбољих на свијету.

Међутим због поновљених повреда била је принуђена да напусти тенис. Оперисана је због проблема са стопалом, али није успјела да поврати форму, а болови су се погоршали.

„Роџер ми је био највећа утјеха током тих осам мјесеци опоравка од повреде. Вратио ми је мој тениски живот. Када је он побјеђивао, било је то као да ја побјеђујем“, испричала је једном приликом Мирка.

Брак и дјеца

Након што су се забављали скоро деценију, пар се вјенчао 2009. Имали су малу церемонију у Базелу и размијенили завјете у присуству својих пријатеља и породице. Вјенчање је одржано у чувеној вили Венкенхоф, из 16. вијека, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана