Риз Витерспун: Жене у филмској индустрији заслужују боље

Агенције
Риз Витерспун: Жене у филмској индустрији заслужују боље

Оскаровка Рис Витерспун основала је прије двије године сопствену продукцијску компанију када је видјела шест омиљених глумица како се "свађају око грозне улоге у филму".

"Заслужујемо боље", рекла је Витерспун која је ове године номинована за Оскара за улогу у филму "Дивљина". "То треба рећи али мислим да морамо нешто и да урадимо".

Прошле године, Витерспунова је продуцирала филмску адаптацију "Ишчезле" (истоимени роман Џилијен Флин је објавила Лагуна) а сада је продуцирала и игра главну улогу у "Дивљини", филму рађеном према књизи Шерил Стрејд (објавио Вулкан).

"Почела сам са идејом да желим да радим на материјалу који има снажне женске ликове. Жељела сам да снимам филмове о ономе што ја желим да урадим у свијету, да урадим нешто добро", рекла је глумица која је Оскара добила 2006. за улогу Џун Картер у филму "Ход по ивици".

Ти "женски" филмови разликују се када је ријеч о причи али сви имају снажне, хипернезависне женске ликове што је допринело дебати о феминизму и мјесту жене у филмској индустрији, пише Хафингтон пост.

"Дивљина" је прича о Шерил Стрејд која је сама препешачила око 2000 километара Пацифичке кресте - руте од Калифорније до Вашингтона послије смрти мајке.

Витерспунова је на годишњем ручку номинованих за Оскара рекла да је "Дивљина" највећи поклон у њеном професионалном животу. "Никада нисам била толико изазвана - физички и емотивно - како причом али тако и режисером", рекла је она о Жан Марк Валеу.

"Заиста сам се борила да се овај филм сними. И било је тешко. Али је донијело и толико награда. Сво то пјешачење преко планина и прелажење ледених ријека са опремом на леђима. Све делује тако тешко извојевано. За овај филм добијам више мејлова и писама него за било који други који сам снимила", рекла је глумица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана