Расизам Марине Абрамовић: Абориџини личе на диносаурусе

Агенције
Расизам Марине Абрамовић: Абориџини личе на диносаурусе

Чувена умјетница Марина Абрамовић нашла се на мети оштрих критика након што је на Твитеру изашао одломак њених будућих мемоара "Walk Through Walke".

Наиме, она је у једном дијелу мемоара између осталог написала и то да аустралијски домороци изгледају "као диносауруси".


То је изазвало негодовање великог броја људи, који су одмах ову умјетницу оптужили за расизам.

Марина се извинила на свом профилу на Фејсбуку и навела да ће обрисати спорни пасус из финалне верзије књиге, али њено извињење није зауставило међународну осуду.

Описујући вријеме које је уметница провела на Сјеверној територији ове земље 1979. године, она је између осталог рекла и то да старосједеоци изгледају ужасно... имају велики торзо (један од лоших резултата сусрета са западном цивилизацијом) и мршаве ноге.

Умјетница је у претходном интервјуу за аустралијске медије рекла како има дубоко поштовање према народима Пијантјатјара и Пинтупи, са којима је провела вријеме у пустињи и због којих је промјенила своју умјетничку праксу. Међутим, то поштовање изгледа није било довољно да добро размотри проблематично објављивање њиховог описа.

У свом каснијем извињењу Абрамовићева је рекла: "Опис који је наведен у дјелу мојих будућих мемоара је преузет из мојих дневника и представља прву реакцију коју сам имала приликом сусрета са тим људима, а не разумијевање и поштовање према Абориџинима, које сам накнадно стекла"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана