Рај за љубитеље пива и добре хране

Глас Српске
Рај за љубитеље пива и добре хране

Чувени фестивал пива "Октоберфест" почео је по 178. пут 17. септембра у њемачком граду Минхену, а трајаће до 3. октобра. Очекује се да ће ову манифестацију посјетити око шест милиона људи из цијелог свијета.

Прво буре пива свечано је отворио градоначелник Минхена Кристијан Уде, а точењу прве кригле пива у шатору Шотенхамел претходио је свечани дефиле коњских запрега минхенских пивара, разних група и удружења у традиционалним баварским ношњама пред масом свијета. Већ сат послије отварања многи шатори били су препуни гостију, тако да без карте са резервацијом мјеста није било уласка у шатор. Као утјеха многим посјетиоцима послужиле су баште које су имали сви већи шатори, па се ту пило пиво и јели традиционални специјалитети. За родитеље са дјецом и омладину најатрактивније су вртешке, возићи који јуре кроз водопад, разне љуљашке, торњеви са којих се великом брзином пропада с висине, мјеста страве и ужаса....

За многе је "Октоберфест" мјесто гдје за 17 дана може да се заради више него за мјесец на редовном послу. Зато је ове године на фестивалу запослено више од 10.000 људи.

***********

"Октоберфест" је највећа светковина пива на свијету. Иако се одржава још од давне 1811. године, свјетска атракција постао је тек 50-их година прошлог вијека, када туристи масовно почињу да га посјећују.

На "Октоберфесту" се точи само пиво које је, како неки тврде, најбоље на свијету. Aко се томе додају баварске кобасице и специјалитети и много лијепих разузданих крчмарица у изазовним ношњама, ето довољно разлога за одлазак на овај догађај.

**********

Рекорд у посјети је постављен 1999. године када се на "Октоберфесту" скупило 6,5 милиона људи. Прошле године било их је нешто мање, око шест милиона, а за 17 дана трајања фестивала попијено је 7,1 милион литарских кригли пива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана