Quelli che il Lacio параван за мафију

Глас Српске
Quelli che il Lacio параван за мафију

Популарну фудбалску емисију "Quelli che il Lacio" на RAI 2 недјељом поподне мафијаши су користили за комуницирање са својим вођама који су у затворима строгог режима безбједности.

С обзиром на то да се у емисију гледаоци могу јављати SMS порукама, чији се текст онда исписује на дну екрана, мафијаши из затвора су користили те "жеље, честитке и поздраве" да би своје шефове током "одмора о државном трошку" информисали како иде посао

У Италији је више од 600 мафијашких вођа у строгом затворском режиму, познатом као "41 bis ultra". Њих су чланови банде обавјештавали наизглед безазленим SMS порукама у фудбалској емисији, попут "Ћао, Франко, путовање је прошло у реду" (што је значило да је пошиљка дроге стигла на одредиште) или "Паоло, све је у реду" (наредба издата члану банде је извршена). Та мафијашка линија комуникације, коју би било веома тешко уочити, откривена је скоро случајно, кад је један затворски чувар цензуришући затвореничку пошту уочио да је у писму једном мафијашу посебно напоменуто да обавезно гледа "Quelli che il Lacio" ту недјељу.

Винћенцо Макри, тужилац из Aнконе, ту мафијашку шему комуникације пријавио је парламентарној антимафијашкој комисији на састанку у априлу, али записник са тог састанка тек је сад изашао у јавност.

- Слање порука у фудбалску емисију само је један од начина на које су строго чуваним мафијашима достављане информације. Поруке су изгледале обично, али су криле битна обавјештења мафијашким шефовима - потврдио је Макри за италијанску агенцију AНСA.

Симона Вентура, водитељка која "Quelli che il Lacio" води од 2001. године, наравно није имала појма да RAI фудбалску емисију и могућност навијачког дописивања SMS-ом организовани криминал користи на тако ингениозан начин. За "Републику" је изјавила да ће, због мафијашке злоупотребе, могућност слања SMS-ова директно на екране бити укинута кад емисија поново крене средином септембра са почетком фудбалског првенства Италије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана