Прва у реду за шпански престо, принцеза Леонор (17) полази у војску: Припрема за вођство оружаних снага

ГС
Прва у реду за шпански престо, принцеза Леонор (17) полази у војску: Припрема за вођство оружаних снага

Циљ обуке треба да буде да Леонор у будућности преузме врховну команду над оружаним снагама

Леонор, принцеза од Астурије, претпостављена је престолонаследница Шпаније као старија ћерка краља Фелипеа VI и краљице Летиције. Такав положај носи са собом многе обавезе.

Као прва у реду за престо, пре него што преузме власт, ова 17-годишњакиња ćе завршити школу и проćи војну обуку, баш као што је и њен отац. Али прије тога, као и свака тинејџерка, принцеза ће уживати на летњем распусту.

За само неколико недеља, Леонор од Шпаније ćе дипломирати на елитном УВЦ Атлантиц Колеџу, који похађа и холандска принцеза Алексија. Када заврши школу у мају, пред њом је неколико недеља уживања у лету и опуштања, а потом полази на тешку трогодишњу војну обуку која почиње у августу. Млада принцеза креће стопама свог оца, и као и он, обучиће се у три гране службе.

Како је саопштила министарка одбране Маргарита Роблес, припрема за њену обуку траје већ месецима. Леонор ćе од августа похађати Општу војну академију у Сарагоси. Током 2024. и 2025. године ćе се придружити морнарици, а 2026. године и Ратном ваздухопловству. Циљ обуке треба да буде да Леонор у будућности преузме врховну команду над оружаним снагама.

Како се наводи у саопштењу за јавност, Леонор ćе такође добити друштвену обуку у својој војној обуци. Док похађа војне академије, Леонор ће се одрећи своје плате и новца који кадети добију.

- Врлине као што су лојалност, дисциплина, храброст или другарство и принципи као што су одговорност, узоран начин понашања или строгост се уче заједно са техничким вештинама. Принцеза Леонор разуме захтеве и жртве које војни живот подразумева и признаје част да обучава и служи заједно са мушкарцима и женама у нашим оружаним снагама - наводи се у саопштењу министарства, како преноси Стyле Боок.

То што Леонор, као будуćа краљица, одлази у војску није толико необично, јер врховну команду над војском традиционално преузима краљ или краљица земље. Идеја је да у случају рата и она буде део руководства.

Поред званичне титуле принцезе од Астурије, Леонор носи историјске титуле принцезе од Ђироне, принцезе од Вијане, војвоткиње од Монблана, грофице од Сервере и даме од Балагера. Ако се Леонор попне на трон како се очекује, она ćе бити прва краљица Шпаније на власти од своје четврте прабаке Изабеле ИИ, која је владала од 1833. до 1868. године.

Леонор је рођена 31. октобра 2005. године током владавине њеног деде по оцу, краља Хуана Карлоса И. Као и њен отац, крштена је водом из реке Јордан – у романичком крстионику који се користио за крштење шпанских принчева од 17. века. Њени кумови су били бака и деда по оцу, краљ Хуан Карлос И и краљица Софија. Добила је име Леонор де Тодос лос Сантос.

Краљ Хуан Карлос је 18. јуна 2014. потписао инструмент о абдикацији, а следеćег дана у поноć (18–19. јун 2014.) Леонорин отац се попео на трон поставши краљ Фелипе ВИ, а Леонор је постао његов претпостављени наследник и принцеза од Астурије. Према шпанском уставу из 1975. године, наслеђивање шпанског престола је по систему примогенитуре по мушкој преференцији, што значи да је Леонор, као старија од две Фелипеове ćерке, прва у реду да наследи трон.

Међутим, према садашњем закону, ако њен отац има законитог сина док је још био краљ, Леонор би била расељена у линији наследства и поново би постала инфанта Шпаније. Било је дискусија о промени закона о наслеђивању на апсолутну примогенитуру, омогуćавајуćи наслеђивање најстаријег детета, без обзира на пол, међутим, рођење Леонор, праćено рођењем њене млађе сестре Софије, зауставило је ове планове, преноси "Википедија".

У септембру 2018, Леонор је обавила свој први јавни ангажман ван палате пратеćи своје родитеље у Ковадонгу на прославу 1300. годишњице Краљевине Астурије. Већ у октобру је одржала свој први јавни говор, одржан у Институту Сервантес у Мадриду, где је прочитала први члан Устава Шпаније. Говор се поклопио са 40. годишњицом устава и њеним 13. рођенданом. Наредних година имала је још неколико јавних наступа.

Као претпостављена престолонаследница, номинална је председница Фондације принцезе од Астурије и Фондације принцезе од Ђироне, иако, док не напуни 18 година, те функције преузима њен отац. Такође, традиционално за престолонаследника, њен отац јој је доделио орден и крагну Ордена златног руна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана