Прва казна у случају убиства Халине Хачинс на снимању филма "Руст"

Б92
Foto: профимедиа

Биро за здравље и безбједност на радном мјесту Новог Мексика данас је изрекао максималну могућу финансијску казну од 137.000 долара компанији за производњу филмова због пропуста у безбједности ватреног оружја на снимању филма "Руст" у октобру прошле године, када је један члан екипе погинуо од револвера у руци глумца и продуцента Алека Болдвина.


Биро је саопштио да фирма "Rust Movie Productions " мора да плати 136.793 долара због пропуста који крше стандардне протоколе, укључујући свједочење да су менаџери производње предузели ограничене или никакве мјере да отклоне два проблема на снимању прије смртоносног опаљивања револвера.

Биро је документовао притужбе чланова екипе на безбједност оружја које су занемарене и рекао да стручњацима за оружје није било дозвољено да доносе одлуке о обуци за безбједност.

 "Утврдили смо низ очигледних опасности за запослене у вези са употребом ватреног оружја и пропустом руководства (снимања) да реагује на те очигледне опасности", рекао је за АП Боб Џеновеј, шеф Бироа за безбедност на раду.

На ранчу на периферији Санта Феа 21. октобра 2021. Болдвин је уперио револвер у чланицу екипе Халину Хачинс током снимања сцене у малој цркви, када је пиштољ опалио убивши њу и ранивши редитеља Џоела Сусу.

Болдвин је у децембарском интервјуу за АБЦ њуз рекао да је на сету тог вестерн филма у Новом Мексику уперио револвер у Хачинс по њеном упутству и да он није повукао обарач.

Нови извештај о заштити на раду потврђује да је револвер великог калибра Болдвину уручио помоћник директора Дејвид Холс, без консултација са специјалистима за оружје током или послије пуњења оружја. Биро је примијетио да је Холс био и координатор за безбједност, и да је био свједок два случајна опаљивања оружја на снимању, и да он и други руководиоци који су знали за те проблеме, нису предузели никакве истражне, корективне или дисциплинске радње. Чланови филмске екипе су рекли да су били узнемирени због тих случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана