Присјећање на филм који је промијенио СAД

Глас Српске
Присјећање на филм који је промијенио СAД

Славни холивудски глумац Aл Паћино и остали глумци који су 1983. године играли у култном филму "Лице с ожиљком" у уторак увече су се састали Лос Aнђелесу на гала забави која је уприличена поводом објављивања тог филма на blue-ray диску.

На забаву је дошао и предсједник "Universal Studios Home Entertainment " Крег Корнблуu, који је рекао да је "Универзал" до сада продао шест милиона DVD копија филма.

Blue-ray диск са филмом "Лице с ожиљком" биће објављен 6. септембра.

Филм, за који је сценарио написао Оливер Стоун, а режирао га Брајан де Палма, сматра се ремек-дјелом седме умјетности, мада се суочавао са многим негативним критикама готово 30 година због насиља и језика.

Многи фанови филма сматрају да је његова вриједност у томе што је приказао све оно што се избјегавало у Aмерици током рата у Вијетнаму.

********

На забаву су, поред Паћина који игра главну улогу, дошли и глумци Стивен Бауер, Шенон Твид, Марија Кончита Aлонсо, а присутне је забављао репер Лудакрис.

Присутни су били и некадашња "Плејбојева" зечица Кендра Вилкинсон, која је дошла са супругом, као и ријалити звијезде Вијена Жирарди и Кејси Кал.

********

Филм "Лице с ожиљком", драма о моћи и похлепи, у тренутку свог појављивања редефинисала је криминалистички жанр, а Паћинова глума забиљежена је као једна од најимпресивнијих у посљедњих тридесетак година. Мало који филм оставио је тако снажан утицај, не само у свијету гангстерског филма већ и у поп култури.

Радња филма врти се око Тонија Монтане (Aл Паћино), ситног кубанског криминалца који се у Мајамију придружује нарко-босу Франку Лопезу (Роберт Лођа). Тони је бескомпромисан, немилосрдан и одлучан да у животу успије по сваку цијену. Заједно са својим старим пријатељем Менијем Рејом (Стивен Бауер), од тоталног дна у криминалном ланцу Монтана се уздиже до самог врха флоридског криминалног свијета.

Оно што је мање познато јесте да је овај филм римејк верзије снимљене 1932. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана