Принцу Вилијаму одобрено породиљско одсуство

Агенције
Принцу Вилијаму одобрено породиљско одсуство

Лондон - За принца Вилијама, иако је краљевског рода, рођен са “златном кашиком у устима”, важе иста правила као и за остале смртнике када је ријеч о породиљском одсуству.

Као и хиљаде нових тата у Великој Британији, млади војвода од Кембриџа ће добити двије седмице одсуства када му се буде родило дијете.

Краљевска породица је, у складу са промјенама у британском друштву, модернизовала своје ставове о рођењу дјеце и родитељству.

Вилијамов отац, британски престолонаследник принц Чарлс, присуствовао је рођењу својих синова, који су дошли на свијет у болници умјесто у палати, како је раније традиција налагала.

Ипак, Вилијам ће бити први члан краљевске породице са званичним породиљским одсуством, које мушкарци у Великој Британији могу да користе од 2003.

Поборници породице сматрају да Вилијам, пилот хеликоптера РАФ-а, даје добар примјер у земљи у којој су, још донедавно, новопечени очеви ријетко користили ту погодност.

Према британском закону, Вилијам има право на двије седмице плаћеног одсуства са седмичном надокнадом од 137 фунти (206 долара). Принц има среће да ради у војсци - која спада у послодавце који плаћају више, тако да ће у том периоду примати пуну плату.

Како преноси АП, право на породиљско одсуство у Великој Британији искористи двије трећине очева, али тек половина њих остане пуне двије седмице са новом, проширеном породицом.

И британски премијер Дејвид Камерон је узео двије седмице одсуства када му се ћерка Флоренс родила 2010.

Мајке, пак, могу да на породиљском остану годину дана, премда им је плаћено само 39 седмица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана