Принцезе које су расплакале одрасле

Agencije

Многе дјевојчице сањају о томе да једног дана постану принцезе јер, како су нас бајке училе, принцезе увијек чека срећан крај. Стварност је нешто другачија, и филмска индустрија је спремна да нам поново сервира дневну дозу реалности.

Иако је свијет освојио филмом “Живот у ружичастом”, француски редитељ Оливије Дан спреман је да покаже да ништа није ружичасто у животу једне од омиљених принцеза XX вијека. Крајем године, тачније 27. новембра, у биоскопе би требало да стигне његов нови филм “Грејс од Монака” у којем ће представи свијет чувене Грејс Кели у тренутку када је њен живот почео да се урушава.

Прије тога, већ крајем сепетмбра, имаћемо још једну прилику да се увјеримо да принцезе не дочекају увијек свој срећан крај. Двадесетог септембра премијерно ће бити приказан филм “Дајана” њемачког редитеља Оливера Хиршбигела, који прати посљедње године прерано прекинутог живота британске принцезе Дајане.

Иако су се недавно појавиле тек прве фотографије Никол Кидман у улози Грејс Кели, сви су једногласно признали да је сличност међу филмским дивама очаравајућа. Грациозна Кидман, ако је вјеровати фотографијама и физичком изгледу, одлично је ушла у лик старије колегинице, баш као што је некада срасла са ликом књижевнице Вирџиније Вулф.

Филм прати шестомесечни период из 1962. године, када је Монако због пореза упао у сукоб са Француском. Тада сасвим нова принцеза, Грејс Кели играла је вјеште политичке игре иза кулиса, не би ли сачувала своју нову домовину од понора. У исто вријеме њен брак је пролазио кроз кризу, а због статуса принцезе морала је да одбије улогу у новом Хичкоковом филму, након чега се више никада није појавила на великом платну.

С друге стране, британско-хрватска продукција “Дајана” повешће гледаоце на путовање у посљедње године живота омиљене “енглеске руже”, принцезе Лејди Ди коју игра Наоми Вотс. Фокус је на њеној потрази за љубављу, након развода од принца Чарлса. Тако ће публика завирити у наизглед савршен, а изнутра пољуљан свијет вољене принцезе испуњен везом са хирургом Хаснатом Каном, а потом и авантуром са плејбојем Додијем Фаједом, која ју је коштала живота.

Оба филма већ су подигла довољно прашине и заинтересовала јавност, а сасвим је сигурно да ће интересовање расти са приближавањем датума премијера.

И док се британска породица није оглашавала поводом филма “Дајана”, Принц од Монака Алберт II и његове сестре Каролина и Стефани оштро су реаговали на сваку информацију о филму “Грејс од Монака”, тврдећи да није заснован на чињеницама.

Занимљиво је да су оба редитеља већ имала искуства са филмским биографијама. Дан је у филму “Живот у ружичастом” дочарао потресну животну причу легендарне Едит Пјаф. Хиршбигел није био толико склон романтизирању већ се латио не башвољене личности.

Његов филм Хитлерпосљедњи данидраматично и сурово открива шта се дешавало у нацистичкој Немачкој пред крај Хитлеровог живота, али и шта се дешавало у глави чувеног злочинца.

Оба филма нису освојила само критику и публику на европском континенту, већ су успјех забиљежила и са друге стране океана. За маестрално одиграну улогу чувене француске пјевачице глумица Марион Котијар освојила је Оскара, што је посебна ријеткост с обзиром на то да је филм на француском језику. Хиршбигелов филм добио је и номинацију за Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

До јесени је остало још довољно времена да се испред биоскопа простре црвени тепих спреман за све оне који су у невјерици дочекали вијести о смрти вољених принцеза, као и оних који годинама одржавају успомену на њих. Биће то још једна прилика да се гледаоци увјере како ни свијет принцеза није савршена бајка са унапред резервисаним срећним крајем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана