Принц Хари: Тврдње да сам се хвалио убиством 25 талибана су опасна лаж

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЛОНДОН- Британски принц Хари рекао је да су тврдње да се у тек објављеним мемоарима хвалио убиством 25 талибанских бораца док је био на дужности у Авганистану „опасна лаж", објавио је данас Би-Би-Си.

Хари је, у изјави за америчку телевизију, оптужио новинаре да су његове ријечи извукли из контекста, наводећи да је спиновање угрозило његову породицу.

Принц Хари је истакао да је желио да смањи број самоубистава ветерана, да буде искрен о властитом искуству у Авганистану и да ветеранима да простор да подијеле своја искуства „без икаквог стида".

У мемоарима, принц Хари први пут открива да је убио 25 непријатељских бораца током служења у британским јединицима у области Хелманд у Авганистану.

„Није то статистика која ме чини поносним, али ме није ни срамота", рекао је принц Хари.

"Заправо, не можете да повриједите људе ако их видите као људе. То су биле шаховске фигуре које треба склонити са табле, лоши момци које треба елиминисати прије него што убију добре момке", написао је Хари.

Принца су критиковали поједини бивши британски војни званичници због навода о убиствима у мемоарима, наводећи да је погрешно називати талибане „нељудским бићима" и „шаховским фигурама".

Харијеви мемоари су објављени 10. јануара и постали су најбрже продавана књига ван области белетеристике свих времена у Великој Британији.

Откупљено је око 400.000 примјерака мемоара, иако су многи одломци процурили у штампу прије званичног објављивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана